Ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor a declarat vineri că nu se aşteaptă ca salariile funcţionarilor publici şi personalului contractual din minister să scadă, însă dacă vor fi diminuări ministerul este pregătit să intervină pentru a identifica eventualele cauze. Fifor a subliniat că aceste scăderi nu ar fi din cauza aplicării legii salarizării, ci din "situaţii punctuale” şi că, prin noua lege, personalul MApN beneficiază de creşteri salariale de aproximativ 3%.
Ministrul Apărării a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu au fost făcute "simulări amănunţite" pentru veniturile personalului civil şi ale funcţionarilor publici din MApN, dar din discuţiile cu principalii ordonatori de credite a rezultat că şi la acest nivel vor fi creşteri salariale.
"Nu aşteptăm scăderi, dar, dacă vor fi, cu siguranţă suntem pregătiţi să intervenim pentru verificări şi pentru a identifica de unde provin acest scăderi. Precizez că potenţialele scăderi nu provin din aplicarea legii salarizării, ci din situaţii punctuale legate fie de neîndeplinirea condiţiilor de acordare a unor sporuri de care a beneficiat o persoană până la un punct, fie de depăşirea plafonului stabilit pentru personalul care este salarizat după regulile altor familii ocupaţionale cum ar fi justiţia - magistraţii, sănătatea - medicii şi educaţia - profesorii”, a declarat ministrul Apărării.
Mihai Fifor a precizat că anul acesta se va continua alocarea a două procente din PIB pentru sistemul de apărare, ministerul având, în acest fel, posibilitatea de a asigura drepturile salariale ale angajaţilor şi poate continua proiectele de înzestrare pentru armată.
Ministrul a spus că, în urma simulării privind aplicarea noii legi a salarizării, creşterea pentru personalul din MApN este de 3%.
De asemenea, Fifor a făcut o recapitulare a creşterilor salariale făcute în 2017 pentru militari.
Astfel, un soldat care câştiga în decembrie 2016 1.215, venitul net pe luna aprilie 2017 a fost de 1.628 de lei, în iunie – 1.812, pentru ca în luna ianuarie 2018 să primească 1.857 de lei net, însemând o creştere a venitului net cu 54 la sută faţă de luna decembrie 2016. Un subofiţer care câştiga 1.663 de lei, în aprilie 2017 a primit 1.785 de lei, în iunie 2017 - 2.063 de lei, iar în luna ianuarie 2018 - 2.440 de lei, o creştere cu 46,7% a venitului net faţă de decembrie 2016, a explicat Fifor. De asemenea, un locotenent colonel care avea un venit net în luna decembrie 2016 de 2.659 de lei, a primit în aprilie 2017 suma de 2.818 lei, în iunie 2017 - 3.122 de lei, iar în ianuarie - 3.868 de lei, însemnând o creştere cu 45,4% a venitului net faţă de decembrie 2016. La aceste sume, a spus Mihai Fifor, se adaugă şi norma de hrană în valoare de 1.000 de lei lunar.
Ministrul a mai spus că anul acesta au fost cuprinse în buget şi sumele aferente voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei.
"Precizez că pentru aplicarea unitară a actelor normative menţionate, în minister au fost emise deja ordinele de salarizare internă care conţin paşii de urmat în vederea stabilirii soldelor de funcţii, respectiv salariilor de bază precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut şi solda lunară brută”, a mai spus Fifor.
Salut, sunt Dragoș, băiețelul care a învins cancerul! ”VREAU SĂ ÎNVĂȚ CARTE”! Crezi că mă poți ajuta să să merg, din nou... Accident teribil în București. O mașină s-a făcut praf! Polițiștii au rămas șocați când au văzut cine se afla la volan!...