Autorităţile au instituit pentru perioada sărbătorilor şi premergătoare acestora măsuri suplimentare de prevenire răspândirii a Pestei Porcine Africane (PPA), echipele mixte constituite din poliţişti şi inspectori veterinari realizând verificări în trafic, pe DN 18, vizând respectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, a anunţat directorul DSVSA Suceava, Dănuţ Corneanu.
Totodată, sunt verificate în trafic şi mijoacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii.
Ce trebuie să știe consumatorii despre carnea de porc
Autorităţile sanitare veterinare avertizează consumatorii asupra necesităţii efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii şi recomandă cumpărarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc numai din unităţi autorizate.
Carnea de porc, dar și toată carnea în general trebuie cumpărată doar din spații autorizate, trebuie să prezinte un termen de valabilitate, dar și o listă cu ingrediente și alergeni.
Măsurile specifice şi intensificarea controalelor sanitare veterinare vor avea loc până pe 7 ianuarie 2019, pentru prevenirea atât a apariţiei cazurilor de toxiinfecţie alimentară, cât şi răspândirea PPA, în condiţiile în care, în perioada sărbătorilor de iarnă, în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil.