Live acumPoftiti la circ (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Pesta porcină! Ce trebuie să știi despre carnea de porc, înainte să o cumperi

Autorităţile din Suceava au instituit pentru perioada sărbătorilor şi premergătoare acestora măsuri suplimentare de prevenire răspândirii a Pestei Porcine Africane (PPA), echipele mixte constituite din poliţişti şi inspectori veterinari realizând verificări în trafic, pe DN 18, vizând respectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, a anunţat directorul DSVSA Suceava, Dănuţ Corneanu.

Autorităţile au instituit pentru perioada sărbătorilor şi premergătoare acestora măsuri suplimentare de prevenire răspândirii a Pestei Porcine Africane (PPA), echipele mixte constituite din poliţişti şi inspectori veterinari realizând verificări în trafic, pe DN 18, vizând respectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, a anunţat directorul DSVSA Suceava, Dănuţ Corneanu.

Totodată, sunt verificate în trafic şi mijoacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii.

Ce trebuie să știe consumatorii despre carnea de porc

Autorităţile sanitare veterinare avertizează consumatorii asupra necesităţii efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii şi recomandă cumpărarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc numai din unităţi autorizate.

Carnea de porc, dar și toată carnea în general trebuie cumpărată doar din spații autorizate, trebuie să prezinte un termen de valabilitate, dar și o listă cu ingrediente și alergeni.

Consumatorii trebuie să țină cont atunci când cumpără carne de etichetă, lista ingredientelor, să urmărim cu atenție depozitarea și condițiile de păstrare a propduselor, să solicităm și să păstrăm bonul fiscal dacă vrem să face o plângere la Protecția Consumatorului în cazul în care avem o nemulțumire. În general carnea are ca termen de valabilitate cam 10 zile de când animalul a fost sacrificat!”, explică autoritățile.

Măsurile specifice şi intensificarea controalelor sanitare veterinare vor avea loc până pe 7 ianuarie 2019, pentru prevenirea atât a apariţiei cazurilor de toxiinfecţie alimentară, cât şi răspândirea PPA, în condiţiile în care, în perioada sărbătorilor de iarnă, în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil.

Recomandari