UPDATE 19:20 Primii 54 de turişti dintre cei rămaşi blocaţi în Bucegi au fost coborâţi de pe munte
Turiştii blocaţi pe munte, duminică seară, la peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi sunt coborâţi cu utilajele pentru bătătorit zăpada, primul grup, format din 54 de persoane, fiind coborât la Dichiu, de unde oamenii sunt preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren ale structurilor din subordinea MAI. Iniţial, autorităţile hotărâseră ca oamenii să fie coborâţi pe jos până la Piatra Arsă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, a declarat că primii 54 dintre turiştii blocaţi pe munte au fost coborâţi cu ratrac-urile, decizia de a se renunţa la coborârea pe jos fiind luată în condiţiile în care pe munte vântul suflă puternic, iar operaţiunea ar fi fost foarte dificilă.
Cei 54 de turişti au ajuns în zona Dichiu, din judeţul Dâmboviţa, de unde urmează să fie preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren pentru a fi transportaţi în staţiunea Buşteni.
__________________________
UPDATE 17:45 Un număr de 146 de turişti au rămas blocaţi pe platoul Babele din Munţii Bucegi, jandarmii montani din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş intervenind pentru coborârea acestora. La ora transmiterii ştirii, maşinile au ajuns deja pe Platoul Babele pentru preluarea lor.
_______________________________
Aproximativ 150 de turişti - între care şi copii - au rămas blocaţi pe platoul Bucegi, în zona Babele, în condiţiile în care telecabina nu mai poate funcţiona din cauza vântului puternic. Salvamontişti şi jandarmi din trei judeţe au plecat spre grupul de turişti, una din variantele luate în calcul de către autorităţi fiind ca oamenii să fie coborâţi pe traseul turistic până la Peştera, iar de acolo preluaţi de maşini.
La ora transmiterii acestei ştiri, cei aproape 150 de turişti se află în zona staţiei de telecabină, aşteptând ajutor din partea autorităţilor.
Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, turiştii au urcat cu telecabina în cursul zilei de duminică pe platoul Bucegi, însă din cauza vântului puternic instalaţia de transport pe cablu a fost oprită, în condiţiile în care nu ar circula în siguranţă.
Gheorghe Haiduc a precizat că se va încerca coborârea lor cu ajutorul ratrack-urilor.
Şeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman, a spus, la rândul său, că spre grupul de turişti au plecat salvamontişti şi jandarmi din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş, iar o altă variantă luată în calcul este ca oamenii să fie coborâţi pe traseul turistic spre Peştera şi de acolo preluaţi de maşini.
La peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi este zăpadă, iar vântul bate cu putere.
Mii de turişti petrec vacanţa de Revelion în staţiunile de pe Valea Prahovei, unde este zăpadă pe munte, la altitudini mari şi pe pârtii, fiind puse în funcţiune tunurile pentru zăpadă artificială.
Turişti evacuaţi dintr-o pensiune din Azuga, în urma unui incendiu. Unitatea ar aparţine familiei lui Adrian Năstase... Fără vacanţe scumpe şi petreceri de senzaţie. Sondaj: 60% dintre români vor petrece Revelionul acasă...