Medicul din imagini lucreaza intr-o policlinica din Capitala. Nu a ezitat sa accepte oferta unui presupus reprezentant al unei firme de farmaceutice. A raspuns prompt, ba chiar i-a si atras atentia de ce probleme se va lovi. “Problema este ca, de exemplu, a scazut numarul de pacienti. Si pe urma eu, cel putin, ma izbesc in zona asta, ca se vaita ca nu au bani. Eu pot sa incerc, dar ma indoiesc, personal, ca am talent”.
Doctorul se indoieste de talentul sau in afaceri, dar n-are nicio secunda indoiala ca ceea ce face nu prea se leaga cu juramantul lui Hypocrat. Nici macar cu strictul cod deontologic. Alt medic, aceeasi oferta, deloc surprinzator, acelasi raspuns: "Da".
Odata facuta intelegerea, reporterii Observatorului i-au promis medicului ca ii vor trimite pe email lista cu medicamentele care ii intereseaza si pe care vor sa le prescrie. Abia in acest punct, doctorul pune conditii: Sa vad despre ce e vorba si atunci spun: "Domnule, asta pot, asta nu pot, asta fac, asta nu fac, asta prescriu, asta nu prescriu".
“A prescrie in schimbul unui comision, sau a vinde medicamente, potrivit codului deontologic, repet, a codului deontologic, nu a legii penale, este interzis si vor fi sanctionati daca se dovedeste acest lucru”, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.
Iar sanctiunile pornesc de la mustrare scrisa si pot ajunge pana la excluderea din corpul medical. Dar, desi de la autoritati si pana la pacienti toata lumea stie practica acestor comisioane, niciun doctor nu a fost sanctionat disciplinar pana acum. Asa ca nu de putine ori bolnavii se trezesc ca trebuie sa plateasca mult pentru medicamente care au inlocuitori mai ieftini.
22 de medici si farmacisti sunt anchetati de Parchetul Capitalei pentru ca nici macar nu si-au mai batut capul sa convinga bolnavii sa ia anumite medicamente. Anchetatorii spun ca ar fi fraudat bugetul Casei de Sanatate cu peste 1,6 milioane de lei, prin eliberarea frauduloasa de retete compensate.
foto: Hepta.ro