Antena Căutare

Politistii din fata MAI-ului ameninta cu greva foamei

Politistii care au protestat doua zile la rand in fata Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) ameninta cu greva foamei. Mitingul organizat de Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) a continuat astazi, dupa ce luni, liderii sindicali s-au facut auziti pe aptroape toata durata zilei in Piata Constitutiei, desi prezenta manifestantilor a fost foarte redusa.

La miting au participat politisti si personal contractual din Bucuresti, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Teleorman, Galati si Constanta, carora li s-au alaturat astazi sindicalisti din Politie veniti din Republica Moldova, Bulgaria si Olanda. Din Republica Moldova a venit presedintele Sindicatului Politistilor "Solidaritatea", Mihail Lascu.

Liderul SNPPC, Toader Paraschiv, a anuntat ca trei dintre colegii sai au intrat in greva foamei, dar mai sunt si altii care vor sa recurga la acelasi gest.

"Avem trei colegi care au anuntat ca intra in greva foamei pentru ca ministrul refuza dialogul. Traian Igas a refuzat sa raspunda la solicitarea noastra de a ne intalni mai devreme de ora 17.00", a declarat pentru Jurnalul National Toader Paraschiv, precizand ca ministrul a fost deranjat de materiale trimise de catre sindicalisti Parlamentului European.

Manifestantilor li s-au alaturat astazi si colegi din Politia de Frontiera, fosti operativi disponibilizati prin ordin de ministru in ultimele luni si sindicalisti "Presiunea pe care o vom face prin Parlamentul European va fi foaerte mare si va trebui sa se rezolve problema dialogului social", a mai spus Toader Paraschiv.

Si Sindicatul "Pro Lex" a transmis astazi un comunicat de presa in care arata ca ca dupa ce s-a decis ca politicul poate dispune mutarea definitiva a politistului fara acordul acestuia, conducerea MAI propune noi modificari prin care anuleaza anumite drepturi prevazute in alte acte normative si in Constitutie, respectiv libera exprimare si alegerea libera a organelor de conducere sindicala.

Sindicalistii citeaza articolul 40, prin care politistului ii este interzis in orice imprejurare sa faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare si in care autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea are calitatea de parte, dar si articolul 41 alineatul 3, care prevede ca politistii pot participa la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor.

"Pro Lex" nu este de acord nici cu prevederile din articolul 42, care stabileste ca "activitatile sindicale se realizeaza numai in afara programului de lucru", ca "pe timpul actiunilor de protest si a mitingurilor politistii nu au dreptul sa poarte uniforma sau insemne oficiale", ca "politistilor le este interzis sa impuna altor politisti sa se inscrie in organizatii sau asociatii, indiferent de natura acestora, ori sa le sugereze acest lucru, promitandu-le acordarea unor avantaje materiale sau profesionale".

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, se va intalni astazi, la ora 17.00, cu reprezentatii sindicatelor politistilor si personalului contractual din MAI.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Conflictul dintre CNAS si medicii de familie, in instanta... Arad: Un baiat de 2 ani a cazut de la etajul 4 si a supravietuit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x