Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului sau Paștele pe 8 aprilie, iar cu o săptămână înainte, duminică aceasta, sunt Floriile, încă o sărbătoare importantă pentru credincioși.
În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după care începe Săptămâna Patimilor.
Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. Sărbătoarea de Florii înseamnă şi a doua “dezlegarea la peşte”, după cea de la Buna Vestire, pentru cei care ţin post.
În fiecare casă, în ziua de Florii, gospodinele pun pe masă preparate din pește, așa cum cere tradiția. Astfel, indiferent de tipul de pește pe care îl alegi, există un secret pentru ca rețeta să fie una perfectă.
Dacă alegi să gătești peștele cu cu ierburi proaspete, precum busuiocul, acestea trebuie adăugate la sfârşitul timpului de preparare. Însă, dacă folosești așa zisele ierburi „grele“, ca rozmarinul, cimbrul, salvia, trebuie să știi că acestea au nevoie de mai mult timp de preparare, motiv pentru care este obligatoriu să le pui încă de la început.
Nu uita de usturoi, căci dacă îți place, nimic nu oferă peștelui o aromă mai delicioasă decât usturoiul, fie în variantă proaspătă, verde, fie căței sau praf.
"Casa asta, cum o vedeţi, e tot ce am. Și niște picioare bolnave"! El e Iulian, bărbatul care primește o pâine... Chelner, concediat pentru că că ar fi fost ,,combativ și agresiv”. Angajatul se scuză: ,,Cultura tinde să fie mai direct...