Antena Căutare

Profesorii români, codași la salarii. Cât câștigă colegii lor din Occident. Învățământul românesc, o Cenușăreasă în picioarele goale

Potrivit site-ului The Efficiency Index, cei mai bine plătiți profesori de liceu din UE sunt cei din Elveția, țară în care salariul minim pe economie este de 2.700 de euro lunar. Dascălii elvețieni sunt norocoși, căci câștigă un salariu anual brut de 68.000 de dolari anual, potrivit sursei citate.

Potrivit site-ului The Efficiency Index, cei mai bine plătiți profesori de liceu din UE sunt cei din Elveția, țară în care salariul minim pe economie este de 2.700 de euro lunar. Dascălii elvețieni sunt norocoși, căci câștigă un salariu anual brut de 68.000 de dolari anual, potrivit sursei citate.

Asta fără a se adauga sporurile de vechime sau de performanță. Podiumul salarizării în învățământ este completat de Germania, cu un salariu anual brut de 53.000 de euro, și Portugalia, cu un salariu de 34.000 de dolari.

Profesorii din România ocupă ultimu loc în ierarhia salarizării, cu doar 5.000 de dolari anual, adică de zece ori mai puțin decât colegii lor nemți, de exemplu.

România: 21 de elevi în fiecare clasă

În plus, și numărul efectiv de elevi este foarte mare în România. Potrivit sursei citate, dacă în Portugalia o clasă este formată doar din șapte elevi, în țara noastră, media este de 21 de elevi per clasă.

În plus, finanțarea învățământului în România este infinit de mică, raportat la celelalte țări. În 2014, doar 3,4 la sută din PIB a fost direcționat sectorului educațional, în timp ce în Danemarca, procentul înregistrat a fost de 8,5 la sută.

În Finlanda, țara europeană considerată a avea cel mai performant sistem de învățământ (favorizând cel mai mult egalitatea de șanse, indiferent de statutul social și material al familiei elevilor), statul direcționează 8,5 din PIB.

Datele prezentate de siteul The Efficiency Index nu țin cont în stabilirea acestor clasamente de numărul de ore lucrate de profesori în fiecare țară, de numărul zilelor de concediu și de beneficiile sociale în caz de boală.

5 octombrie este Ziua Mondială a Educației.

Dezvăluire șocantă! Ioan Gyuri Pascu, adeptul unei secte periculoase, condusă chiar de fosta soție. Aceasta căpătase dar... Un sat întreg, terorizat de spiritul unui bărbat: "M-am închinat, m-am rugat, să lase copiii în pace!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x