Antena Căutare

Rapița, cultura-vedetă și în 2017? Ce motive invocă fermierii care o preferă!

Cultura  de rapiță a fost vedeta anului 2016. Specialiștii spun că acest lucru s-a întâmplat mai ales datorită prețurilor pe care rapița le-a avut pe piața. Iar trendul se păstrează și în 2017. Suprafața terenurilor cultivate cu rapiță a crescut anul acesta semnificativ față de anul 2016.

Cultura de rapiță a fost vedeta anului 2016. Specialiștii spun că acest lucru s-a întâmplat mai ales datorită prețurilor pe care rapița le-a avut pe piața. Iar trendul se păstrează și în 2017. Suprafața terenurilor cultivate cu rapiță a crescut anul acesta semnificativ față de anul 2016.

O analiză a bursei cerealelor realizată de AgroGo, platformă de tranzacționare online a cerealelor, arată că rapita a ajuns în 2016 la un preț record de tranzacționare de 1.900 lei/tonă. Datele au fost colectate de la bursa MATIF Paris, cea mai reprezentativă pentru regiune.

„Acest lucru a făcut ca suprafaţa semănată cu rapiţă în România, în acest sezon, să fie cea mai mare de după anul 2010. Deşi a trecut printr-o iarnă dificilă, în cele mai multe regiuni din ţară, rapiţa a răzbit destul de bine — încă nu ştim exact efectul valului de frig şi al zăpezii din luna aprilie”, a declarat cofondatorul AgroGo, Vasile Topac, pentru Adevărul.

Pentru 2017 însă, cotațiile futures (termene de livrare în viitor) ale bursei MATIF arată că în luna mai tona de rapiță se tranzacționa la un preț de 1.800 lei/tonă, în timp ce pentru luna august prețul per tonă a scăzut din nou, la puțin peste 1.600 de lei. Chiar dacă prețurile au scăzut în 2017, acest lucru nu înseamnă că rapița a devenit o cultură neprofitabilă pentru fermieri. Chiar dacă este mai mică față de anul trecut, rata de profit se va menține bună pentru agricultori, este de părere Topac, potrivit căruia aceasta scădere este una absolut normală după vârful de anul trecut.

Cotațiile futures scot la iveală și că trendul descendent se va păstra cel mai probabil și în sezonul următor, 2017-2018. Fenomenul poate avea mai multe cauze, printre care și popularitatea culturii de rapiță - devenita vedeta și printre fermierii români, care cresc suprafetele . La acestea se adaugă și o cerere mai mică de rapiță în industrie.

Dacă sunteți interesați direct de prețurile rapiței, vă recomandăm să urmăriți bursele și cotațiile futures, care se schimbă în fiecare zi.

De ce se îndreaptă tot mai mulți fermieri români spre cultura de rapiță?

Motivele pentru care tot mai mulți agricultori din România se îndreaptă spre cultura de rapiță sunt cât se poate de simple. Rapița este o plantă cu multiple utilizări, tot mai căutată pe piață, în prezent existând o cerere crescută de ulei de rapiță pentru hrană, biodisel sau nutreț pentru animale.

Catalogul oficial al plantelor de pe teritoriul țării noastre menționează nu mai puțin de 24 de soiuri și hibrizi de rapiță. Însă marii cultivatori, cei care scot profituri considerabile de pe urma rapiței, se bazează mai ales pe hibrizi, creați special pentru a se adapta foarte bine la condițiile de climă din țara nostră și care au cel mai mare potențial de producție. Dintre aceștia se disting în mod special cei Clearfield®, care combină un erbicid postemergent cu spectru larg cu hibrizi performanti toleranți la erbicid. Aceasta deoarece orice fermier știe că pentru o producție superioară din punct de vedere calitativ culturile trebuie erbicidată. Erbicidarea de toamnă este foarte importantă pentru că va da un start excelent culturii.

Pe lângă siguranța culturilor dată mai ales de hibrizi, fermierii preferă cultura de rapiță și pentru că această plantă nu ridică mari probleme din punct de vedere al lucrărilor tehnologice. Rapița este o plantă pentru care se folosesc procese 100% mecanizate, fiind foarte ușor de integrat în rotația culturilor. În plus, rapița valorifică foarte bine apa acumulată în sol în perioada de iarnă/primăvară și împiedică eroziunea terenurilor în pantă.

Cu multiple utilizări, rapița este cultura-vedetă în România lui 2017, agricultorii preferând mai ales hibrizii foarte performanți, precum Clearfield®, care le asigură o producție superioară din toate punctele de vedere.

Sursă foto: Shutterstock.com

Revoltă sau bucurie? Cristian Pomohaci, aplaudat la scenă deschisă de fani. Din "meniu" nu au lipsit nici glum... Bărbatul din Bucureşti care şi-a convins iubita de doar 12 ani să îşi ucidă părinţii le-a spus anchetatorilor că nu este...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x