Antena Căutare

Război Ucraina - Rusia: Ce este un coridor umanitar, cum funcționează și cum îi ajută pe civili

Pe 7 martie 2022, Rusia s-a oferit să deschidă „coridoare umanitare” civililor blocați în orașele bombardate de armata rusă. Autoritățile ucrainene au acuzat că soldații lui Vladimir Putin au încălcat principiului privind coridoarele umanitare. Iată ce sunt acestea și cum i-ar fi ajutat pe oamenii ale căror orașe sunt distruse de război.

Galerie
Pe 7 martie 2022, Rusia s-a oferit să deschidă „coridoare umanitare” civililor blocați în orașele bombardate de armata rusă. Iată ce sunt acestea și cum i-ar fi ajutat pe oamenii ale căror orașe sunt distruse de război | Profimediaimages.ro

Pe măsură ce situația îngrozitoare a poporului ucrainean continuă după invazia rusă, atenția s-a îndreptat asupra modului în care cei care fug de bombardamente pot ieși din țară.

Armata rusă a fost acuzată, inclusiv din partea Ucrainei, că ucide civili, stârnind temeri cu privire la pericolul reprezentat pentru cetățenii ucraineni.

Citește și: Unde se ascunde Volodimir Zelenski de trupele ruse care au atentat la viața sa: „Voi rămâne cât timp este nevoie pentru a câştiga”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a raportat că aproximativ 1,5 milioane de oameni au fugit din țară de la începutul invaziei ruse. Alții nu au mai reușit să-și părăsească țara, sfârșind sub dărâmături sau fiind uciși în plină stradă, spun autoritățile ucrainene.

Articolul continuă după reclamă

La 7 martie 2022, Rusia a anunțat că va deschide „coridoare umanitare” care le-ar permite civililor să fugă, în siguranță, din mijlocul războiului. Iată ce înseamnă asta:

Ce este un coridor umanitar

Un coridor umanitar este conceput ca o zonă demilitarizată care ar permite oamenilor să iasă în siguranță din zonele de pericol. Ele sunt create ca o modalitate de a reduce numărul victimelor civile în timpul războiului. De asemenea, pe acestea se livrează medicamente și hrană pentru cei aflați în nevoie.

În cazul coridoarelor umanitare din Ucraina, asupra cărora oficialii se puseseră de acord, civilii au fost prinși în capcană de bombardamentele rusești, a transmis Reuters. Coridoarele ar fi trebuit să le permite acestora o rută specifică, sigură, în afara pozițiilor asediate.

Citește și: Cum s-a încheiat a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina: „Mici progrese cu privire la culoarele umanitare”

După a doua rundă de negocieri, Rusia a fost de acord cu un coridor umanitar din orașul Mariupol. Tot Reuters a relatat că oamenii au fost prinși fără hrană sau apă și autoritățile ucrainene nu au putut evacua răniții.

Coridoarele ar urma să fie deschise din orașele Mariupol, Kiev, Harkov și Sumy. Cu toate acestea, coridoarele au stârnit îngrijorări pentru că, potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA și văzute de Reuters, acestea duc doar în două locuri: Rusia și Belarus.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a calificat această mișcare drept „complet imorală” și a acuzat Rusia că a încercat să „folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”.

Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că nu a respectat înțelegerea privind coridoarele umane

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a vizat în mod deliberat evacuarea civililor după ce discuţiile cu Moscova au stabilit coridoare pentru evadarea acestora.

„A existat un acord privind coridoarele umanitare. A funcţionat? În locul lui au lucrat tancuri ruseşti, Russian Grads (lansatoare de rachete multiple), mine ruseşti”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, menţionând că acele căi alese pentru livrările de alimente şi medicamente în Mariupol au fost minate de forţele ruse.

Citește și: O ucraineancă a distrus o dronă rusească folosind o "armă" mai puțin obișnuită. Ce s-a întâmplat

El a adăugat că autobuzele pregătite pentru evacuarea civililor au fost distruse.

„Ei se asigură că este deschis un mic coridor către teritoriul ocupat pentru câteva zeci de oameni. O fac pentru propagandă", a spus el.

Cum trăiește Maria, fiica cea mare a lui Vladimir Putin, și cine e soțul ei. De ce au fost obligați cei doi să plece din... Campania "Uniti pentru copiii războiului" vine în ajutorul copiilor refugiați din calea războiului din Ucraina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x