Antena Căutare

Reportaj: Din Ferentari, cu dragoste si heroina, catre Sarkozy

Ferentari? Acolo am vazut prima inmormantare cu dar!, ne spune taximetristul, dupa ce il directionam spre "Strada Tunsu Petre, la gradinita", asa cum ne sfatuise o colega de breasla care locuieste in cartier. Murise un tanar din cauza unei supradoze si, cum baiatul nu era doar consumator, ci si distribuitor, parintii i-au facut pomana cu heroina din stoc, pe care au impartit-o la prieteni, explica taximetristul. Cu cat ne apropiem de Ferentari, relatarile lui devin din ce in ce mai lugubre.

Jurnalistul spaniol pe care-l insotim spre "cartierul romilor" din Bucuresti vrea totusi sa stie ce parere are taximetristul despre romii din tara noastra. "Sincer, i-as trimite pe toti la Bug!" - spune omul, ceva mai direct decat doua proaspete absolvente de facultate care, intrebate daca ar vrea ca toti romii sa plece din Romania, raspunsesera cu un "daaaaa" pe jumatate jenat, pe jumatate incantat.

PLOAIE DE SERINGI SI GUNOAIE CA LA... CAIRO
Ajunsi la ghetourile de pe Tunsu Petre, taximetristul se cam codeste sa ne dea drumul prin cartier. "Mai bine merg asa, incet, si faceti poze de pe geam", propune el. "Macar sa nu intrati in garsoniere, ca ramaneti fara nimic pe voi" - mai spune, neimpacat, inainte sa plece. Chiar in fata noastra, in gramada de gunoaie de langa blocul de garsoniere "confort 300", un baiat care nu pare sa aiba mai mult de 12-14 ani se injecteaza. Nu e deranjat nici de prezenta noastra, nici de aparatele de fotografiat. Dupa ce a terminat cu "doza", se asaza intre gunoaie si cauta ceva.

"Gunoaiele sunt exact ca la Cairo", ne asigura jurnalistul spaniol, in timp ce calcam cu grija printre seringi folosite.

"MAI MULT CU FURATUL, DECAT CU SCOALA"
In fata unui magazin lipit de una dintre casele din cartier stau doi baieti imbracati ingrijit. Bogdan are 24 de ani si s-a nascut in cartier. A facut liceul si i-ar placea sa se mai duca la scoala, dar acum nu mai poate, ca are familie si munceste s-o intretina. Stie de romi si de Sarkozy de la televizor si se declara total de acord cu presedintele francez. "Aia fura pe acolo, parca nu stiu eu cum e cu tiganii", explica tanarul, si el de etnie roma, adaugand pentru jurnalistul spaniol ca "la tigani mai mult cu furatul, decat cu scoala".
Mai spune ca in Romania romii sunt discriminati, ca el insusi a avut probleme si ca sunt prea multi infractori in randul comunitatii pentru ca romanii sa mai poata distinge intre cei buni si cei rai.

Tot reportajul, in Jurnalul National

Basescu ataca din nou presa: Situatia nu e disperata, e o minciuna... Universitatile din Romania, in afara topurilor internationale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x