Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

România s-a transformat în fabrica de halate albe a Europei. Din 2007 şi până acum, peste 40 de mii de medici au cerut să emigreze.

Declaraţie cel puţin surprinzătoare a unui politician român cu puternice legături în Vest. Europarlamentarul Clotilde Armand afirmă într-un interviu pentru Financial Times că ţările puternice din Uniune profită de pe urma statelor mai puţin dezvoltate, cum este România.

Vicepreşedintele USR a refuzat să le explice reporterilor Observator ce a spus pentru presa străină, însă cifrele sunt contradictorii. România primeşte de la bugetul UE mai mult decât contribuie, dar pierde pe alte planuri.

România s-a transformat în fabrica de halate albe a Europei. Din 2007 şi până acum, peste 40 de mii de medici au cerut să emigreze. Cei mai mulți în Franţa şi Germania. Au continuat să plece şi după ce salariile s-au dublat. Aproape 1500 de doctori în ultimii doi ani.

Pregătirea unui medic costă statul român în jur de 80 de mii de lei. Doar pentru facultate, fără rezidenţiat. Asta înseamnă că statul a cheltuit 3,2 miliarde de lei pentru medici care îngrijesc acum pacienţi din alte ţări.

Nici balanţa comercială nu ne e favorabilă. România a devenit dependentă de importurile din UE.

Exportăm materie primă, importăm materii procesate cu valoare adăugată mare.

În 2018 am depăşit un miliard de euro, iar la finele lunii noiembrie 2019, deficitul era de aproape un miliard de euro - mai exact 988 de milioane de euro.

Sunt doar câteva argumente în favoarea afirmaţiilor făcute de un politician român de origine franceză, crescut şi şcolit în Occident.

Dar dacă privim tabloul mai general se poate observa o altă poveste. O mare parte din bogăţia Europei curge dinspre ţările mai sărace spre cele mai bogate, nu invers.

Sursa: Clotilde Armand - eurodeputat USR; Financial Times

Strict bugetar, aderarea la Uniunea Europeană ne-a adus bani. De la 1 ianuarie 2007 pana la 30 noiembrie 2019 scris 1 România a primit fonduri UE de 54 miliarde euro şi a scris 2 contribuit la bugetul Uniunii cu 19 miliarde euro.

Exodul medicilor

  • Franţa: peste 4.500 de medici români
  • Germania: peste 4.000 de medici români
  • Marea Britanie: peste 4.000 de medici români
Recomandari