Antena Căutare

Romanii din toata tara sarbatoresc Boboteaza

Romanii din toate colturile tarii s-au pregatit de Boboteaza. Daca pana acum i-au asteptat linistiti acasa pe preoti, aseara a venit randul lor sa mearga sa colinde. Merg din casa in casa si alunga spiritele rele.

Iar conform traditiei, fetele nemaritate si-au pus busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul.

Ei sunt hazii si uratii din satul Chintelnic, judetul Bistrita-Nasaud. In fiecare an in ajunul Bobotezei, ei se aduna in centrul satului degizati in diferite costume. Dupa o traditie veche de peste 700 de ani, ei merg apoi pe la toti vecinii si le alunga spiritele rele din gospodarii.

Oaspetii ii rasplatesc cu o masa plina de bucate traditionale. Tot aici, tinerii neinsurati trebuie sa mearga prin sat sa isi gaseasca viitoarea sotie.

In judetul Gorj in schimb, ajunul sarbatorii este sansa fetelor nemaritate sa isi viseze ursitul. Pentru asta, ele trebuie sa doarma cu busuioc sub perna.

Si ca sa aiba un suflet curat, oamenii respecta cu strictete cateva obiceiuri.

"Braicul" sau "strigatul din coasta'' este un alt obicei pastrat cu sfintenie, in Maramures. Impartiti in doua grupuri, flacaii satului merg pe coasta unui deal si striga numele fetelor nemaritate. Tinerele sunt ironizate sau le sunt date porecle.

Dupa ce au ispravit cu strigatul, cetele de feciori si muzicantii pornesc la petit in sat. Noaptea se incheie cu o hora.

O parte din turistii blocati la Balea Lac din cauza vantului au coborat pe jos 13 kilometri... Un avion cu 37 de libieni a aterizat pe aeroportul Henri Coanda: Ranitii, tratati in spitalele romanesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x