Antena Căutare

Sărbătoare foarte importantă pentru toţi credincioşii din România! CE E BINE să faci de Înălţarea Domnului

In fiecare an, la 40 de zile de la Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca zi a eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

In fiecare an, la 40 de zile de la Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca zi a eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

Potrivit crestinortodox.ro, in toate bisericile si manastirile ortodoxe din tara se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

Obiceiuri de Inaltarea Domnului

In anumite zone se tin Mosii de Ispas, casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii.

Este ultima zi in care se mai pot face oua rosii si in care se mai foloseste salutul pascal "Hristos a inviat!... Adevarat a inviat!", dar mai ales in forma adaptata: "Hristos S-a inaltat!... Adevarat S-a inaltat!".

Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului i-ar fi blestemat sa nu fie satui decat in ziua de Ispas sau Inaltare, careia i s-a spus si "Pastele Cailor".

In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea, in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati vindecatoare (leustean, alun, paltin). De asemenea, oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean si erau date de pomana bucate pentru morti.

Sursa: crestinortodox.ro

Observator, ora 19.00! O ceartă încheiată cu o dramă...Povestea cumplită a doi tineri... Zi istorică pentru România! Se împlinesc 25 de ani de la evenimentul care a schimbat radical povestea ţării noastre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x