- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pana pe la 1830 existau robii tigani. Apoi, dupa ce boierii de pe teritoriul locuit de romani, influentati de reformele generalului Kiseleff si de faptul ca unii dintre copiii lor au ajuns sa studieze in vestul Europei, incepusera sa preia modele de la Paris, "Viana", ba chiar si Londra, a inceput moda "servitorilor de prestigiu".
La inceputul secolului XIX, majoritatea boierilor fanarioti sau pamanteni care locuiau pe teritoriul Romaniei nu erau niste rafinati. Fara prea multa cultura, dar cu un instinct bun la combinatii politice si economice care le asigurau supravietuirea, ei aveau robi "strict utilitari".
In cele mai multe cazuri tigani, acestia trebuiau sa fie buni vizitii sau sa gateasca repede si mult bucate destul de simple sau sa zdrangane melodii lautaresti in urechile stapanilor.
Vorbeste englezeste, cioara!
Inca de pe la 1820 a inceput o schimbare de mentalitate. Daca pana atunci boierii erau orientati spre Istanbul, o mai mare circulatie a marfurilor, contactul cu romanii ardeleni formati in Imperiul Habsburgic si cu ofiterii rusi campati aici, multi dintre ei de origine germana sau franceza au schimbat lucrurile.
Au aparut dansurile si muzica apuseana, bucataria frantuzeasca, moda vestimentara nemteasca, mobila austriaca. Oamenii bogati din Iasi sau Bucuresti isi comandau deja portelanuri si tacamuri din vestul Europei. Multi negustori si mestesugari ambulanti din apus au inceput sa faca afaceri aici. Imediat dupa ei, au aparut in chip de institutori, "sefi de personal" sau "consilieri" pe la casele mari diversi occidentali scapatati, care credeau ca pot prinde cheag de aici.
Boierii mai liberali se inghesuiau sa angajeze "fraile" nemtoaice, "misse" englezoaice sau "madame" frantuzoaice sa le educe fetele. Acestea ajungeau in scurt timp sa organizeze casele angajatorilor dupa regulile din tarile lor de provenienta. O astfel de "missa" avea, pe la 1835, Anica Lateasca fiica hatmanului Toderas Bals, una dintre cele mai frumoase si mai bogate femei din Iasi. Sub influenta ei, si-a transormat robii tigani din casa, pe care-i numea cu dispret ciori, in majordomi, sefi de postalioane si garzi tipic englezesti.
Tot articolul, in Jurnalul National
IGPR: Zeci de persoane cautate prin Sistemul Informatic Shengen, localizate in Romania... Bucuresti: Grav accident pe bulevardul Kiseleff...