- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Emil Havriliuc a terminat Conservatorul Bucuresti, Sectia Pedagogie/Compozitie/Dirijat, in 1974, ca sef de promotie. Din 1979 si pana in anul 2008 a fost dirijor in cadrul Ansamblului Folcloric Ciprian Porumbescu din Suceava, iar din 91 pana in 2008, cu o intrerupere de 2 ani, a fost si director al Ansamblului.
"In ‘91 Ansamblul, practic, s-a desfiintat. Membrii vechi, o garnitura deosebita de artisti, s-au pensionat. 9 luni am stat fara salarii. De la finele lui ‘91 am preluat conducerea Ansamblului Folcloric Ciprian Porumbescu pe care-am dus-o pana-n 2008."
De la 38 de salariati cati mai avea Ansamblul in 1991, a ajuns la 88 in 2008. "Am creat noi sectii: «Teatrul de copii», «Muzica de camera», faceam spectacole de varietati... am considerat ca un artist desavarsit stie si poate canta mai multe genuri. Desigur, folclorul era de baza, dar in anii ‘90 prin sate nu prea mai aveam public, lumea o luase la vale, spre Italia, Spania", schiteaza dirijorul tabloul anilor trecuti.
"Am facut turnee in Europa, de unde am adunat nu numai aplauze, ci si diplome, trofee si felicitari". Are un teanc de diplome obtinute la festivaluri de folclor din Franta, Belgia, Italia, dar si din tara. Le priveste cu aceeasi incantare umbrita doar de amaraciunea terfelirii lor. A obtinut multumirile exprese ale Camerei Deputatilor in ‘95, Diploma de excelenta acordata exclusiv Ansamblului "Ciprian Porumbescu" in 2002, distinctia de "cetatean de onoare al Sucevei" in 2006 si felicitari din partea presedintelui CJ Suceava in 2008.
"Visul meu era sa transform Ansamblul intr-un Teatru Muzical, dar n-am reusit, pentru ca in septembrie 2008 a inceput o campanie de denigrare a mea, dusa de catre un post de televiziune din Suceava. In cadrul emisiunii redactorului-sef, aproape seara de seara, s-a derulat linsajul meu mediatic, care a culminat in emisiunea din 27 octombrie 2008, care avea titlul «Emil Havriliuc, cancerul culturii sucevene»".
Ultimele cuvinte ii ies gatuite. "Pe mine asta m-a terminat", continua el stergandu-si ochii, "pentru ca sotia mea era bolnava de cancer. Apoi, a continuat cu fel de fel de acuzatii, dar pentru «cancerul culturii sucevene» l-am dat in judecata, in decembrie 2008, pentru calomnie si denigrare". La sfarsitul lui 2008, Emil Havriliuc a fost transferat. "Din dirijor m-au facut consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, cu acelasi salariu. Avand sotia bolnava, am acceptat, ca sa pot fi mai mult timp langa ea". Sotia i-a murit anul trecut, in primavara.
"La deschiderea actiunii de daune morale impotriva acelui redactor si a postului Bucovina TV, continua dirijorul, am cerut 3 miliarde lei vechi, despagubire, si scuze publice in cadrul emisiunii in care am fost denigrat. Dar trebuia sa platesc inainte de primul termen 300 de milioane de lei (vechi - n.r.), taxa de timbru judiciar. Nu aveam de unde, ar fi trebuit sa renunt. Nu e vorba de bani, tine sa sublinieze el, e vorba de responsabilizare, nu poti terfeli astfel munca unui om!"
Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!
Foto: Jurnalul