Antena Căutare

Subventionatii de lux, mai egali decat restul

Romania nu are o lista a companiilor care sunt "prea mari pentru a da faliment". Oficial. Pentru ca neoficial, sub limba de lemn a "stimularii economiei", masurile luate de Guvern ajuta doar cativa colosi industriali care realizeaza in continuare profituri, in vreme ce micile firme n-au parte de acelasi tratament.




Financiarul a prezentat cum ArcelorMittal Galati, detinut de miliardarul Lakshmi Mittal, a cerut la sfarsitul lui 2009 pe bursa de electricitate OPCOM 1,7 TWh de energie electrica la 138 lei/MWh. Desigur, la acest pret nu putea vinde decat vaca de muls Hidroelectrica. Economia facuta de ArcelorMittal este de 9 milioane de euro.

Jurnalul National a prezentat de mai multe ori in cursul anului trecut cum Ministerul Economiei si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se certau cu Mittal in privinta planului indienilor de a inchide Uzina Cocso-Chimica. Compania anuntase ca va importa cocsul, insa autoritatile spuneau ca solutia pune in pericol existenta intregului combinat.

"In mod exceptional, prin solutia propusa se pot importa cantitati de cocs care pot conduce la elaborarea a maximum 1-1,5 milioane tone/an, ceea ce este total nerentabil, avand in vedere capacitatile instalate de care dispune combinatul: furnale - circa 7 milioane de tone, otelarii - 6 milioane de tone, laminoare la cald - peste 6 milioane de tone", se preciza intr-o scrisoare comuna semnata de AVAS si Ministerul Economiei si ajunsa in posesia Jurnalului National.

Grupul siderurgic a ajuns in conflict cu autoritatile si prin faptul ca a inceput sa importe marfa prin portul bulgar Burgas, preferand o solutie mai scumpa decat prin Constanta. In final, statul a dat prin Hidroelectrica energia ieftin.

Concomitent, Alro Slatina, detinut de oligarhul rus Vitali Matsitsky, a reusit sa prelungeasca un contract care expira in 2013 pana in 2018. Desi pretul platit de Alro, 130 lei/MWh, este cu 25% mai mare fata de pretul anterior, pe OPCOM curentul electric se vinde la 160 lei/MWh. Si Alro a fost anul trecut in centrul unui scandal dupa ce compania a vrut sa revanda pe bursa de energie curentul electric ieftin luat de la Hidroelectrica.

Tot articolul, in Jurnalul National

Mihai Chitac va fi eliberat timp de 60 de zile, pentru a se opera la inima... Statistica: Salariul net a crescut la 1.509 lei in martie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x