- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pastorala de Paște este un mesaj special conceput an de an pe care Biserica Ortodoxă îl transmite credincioșilor în timpul sărbătorii de Paște.
Prin intermediul acestui mesaj, ierarhii bisericii transmit binecuvântări, îndemnuri și mesaje de speranță pentru toți credincioșii, iar tradiția are loc și în alte țări ortodoxe.
Iată ce a trasnmis Patriarhul Daniel cu ocazia acestei mari sărbători!
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj în Pastorala de Paște
Patriarhul Daniel susține că vindecările pe care Domnul Iisus Hristos le săvârşeşte sunt reprezentate de „inaugurarea sau începutul Împărăţiei lui Dumnezeu în lume sau începutul unei vindecări finale, care se va realiza într-un cer nou şi un pământ nou, în care nu va mai fi lacrimă şi moarte (cf. Apocalipsa 21, 1-4), pentru că Învierea de obşte va fi vindecarea definitivă a tuturor oamenilor de moarte şi de stricăciune. Vindecarea de boli nu este ultimul scop al venirii Domnului pe pământ, ci vindecarea de păcat şi moarte”.
În mesajul transmis, patriarhul Daniel a evidențiat și că Taina Pocăinţei sau a Mărturisirii şi iertării păcatelor, precum şi Taina Sfântului Maslu sunt izvoare permanente de vindecare de păcate, de patimi, de boli şi de suferinţe (cf. Marcu 6, 13; Iacov 5, 14-15).
„În toate Sfintele Taine ale Bisericii lucrează harul Preasfintei Treimi, care ne arată iubirea milostivă a lui Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre (slujba Sfântului Maslu) şi Izvorul tămăduirilor (slujba Sfinţirii apei).
Însă pentru vindecarea şi mântuirea noastră sufletească şi trupească este nevoie de multă credinţă şi de multă stăruinţă în rugăciune, precum şi de iubire milostivă faţă de semeni. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur a numit Biserica lui Hristos << farmacie duhovnicească, unde se pregătesc leacuri noi, ca să ne vindecăm de rănile pe care ni le face lumea>>.
Acelaşi Sfânt Părinte cheamă la vindecare sufletească şi mântuire, zicând: << Intraţi în biserică şi mărturisiţi-vă păcatele voastre, căindu-vă pentru ele; căci acolo veţi afla doctorul care vă vindecă, iar nu un judecător care să vă osândească; acolo nu se cere pedepsirea păcătosului, ci se dă iertarea păcatelor>>” a mai adăugat Preafericitul Daniel potrivit spynews.ro.
Programul slujbei de Înviere de la Catedrala Patriarhală
Iată care este programul slujbelor de Paște în cadrul Catedralei Patriarhale!
Sâmbătă
Sfânta și Marea Sâmbătă, între orele 08:00 și 12:30 – Slujba Ceasurilor, Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Dumincă
Învierea Domnului – Sfintele Paști - ora 00:00 – Părintele Patriarh Daniel va oferi Sfânta Lumină ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale, iar aceștia o vor distribui credincioșilor pe culoarele special amenajate.
Slujba Învierii are loc în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi în interior.
Ora 12:00 – Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) în interiorul Catedralei Patriarhale.
Luni și marți (6 - 7 mai) din Săptămâna Luminată
De la ora 09:30, este programată Sfânta Liturghie arhierească.
Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere... Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Nu se întâmplă des să fie sărbătorit în aceeași zi...