Antena Căutare

(P) Sunt sigure reactoarele modulare mici?

Reactoarele modulare mici sunt cele mai avansate reactoare nucleare, o sursa fiabila de energie curata, fara emisii de carbon.

Reactoarele modulare mici sunt cele mai avansate reactoare nucleare, o sursa fiabila de energie curata, fara emisii de carbon.

Ce sunt reactoarele modulare mici?

Sunt reactoare – ca si reactoarele de mari dimensiuni, folosesc fisiunea nucleară pentru a genera energie.

Sunt modulare – sistemele și componentele sunt produse si asamblate in fabrică și transportate direct la amplasament pentru instalare, spre deosebire de reactoarele de mari dimensiuni care au nevoie de productie la amplasament

Sunt mici – au dimensiuni mici si o capacitate de putere de până la 300 MW(e) per modul, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale.

Reactoarele modulare mici NuScale pe care Romania intentioneaza sa le construiasca genereaza 77 MW / modul, utilizând o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă ușoară presurizată. Tehnologia NuScale foloseste astfel principiile bine stabilite ale tehnologiei nucleare (cu experienta si operare la nivel global de peste 50 ani). In acelasi timp, folosind inovatia si ceretarile avansate ale domeniului, tehnologia NuScale simplifica sau elimina o parte dintre sistemele costisitoare și complexe ale centralelor electrice-nucleare existente.

NuScale a făcut istorie în august 2020, fiind primul si singurul proiect de reactor modular mic aprobat de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC). Tehnologia SMR NuScale se poate opri și auto-răci pentru o perioadă nelimitată de timp, fără interventia unui operator, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate. Această capacitate este realizată prin utilizarea unui sistem de siguranță simplificat, complet pasiv, care utilizează forțe naturale ale fizicii (de exemplu, convecție, conducție și gravitație) fata de utilizarea sursele de alimentare si echipamentelor externe pentru a mentine securitatea reactorului, asa cum au nevoie reactoarele de mari dimensiuni.

Folosind inovatia, reactoarele modulare mici NuScale au imbunatatiri remarcabile in domeniul securitatii nucleare, captitalizand atat experienta industriei nucleare, de peste 50 ani, cat si inovatia din domeniu:

  • Centrala nuclearoelectrica NuScale încorporează șapte straturi de protecție pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populatie și mediul inconjurator.
  • Tehnologia SMR NuScale are caracteristici, capabilitati și performanțe care nu se regăsesc în centralele nucleare existente - are sisteme de securitate nucleara complet pasive, ceea ce asigura ca reactoarele se vor opri în siguranță și se vor auto-răci, pe termen nelimitat, fără a fi nevoie de acțiunea operatorului sau a computerului, curent alternativ sau curent direct, sau de adăugare de apă - o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară.
  • Cladirea reactoarelor NuScale este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, precum și la evenimentele generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor.
  • Tehnologia NuScale permite amplasarea centralei în imediata apropiere a surselor de preluare a caldurii, pentru termoficare în apropierea oraselor și pot fi amplasate pe locul centralelor pe baza de carbune scoase din uz. Pot fi amplasate în apropierea spitalelor, institutiilor guvernamentale și a frabicilor care au nevoie de o cantitate limitată de energie electrică fiabilă.
  • Combustibilul uzat este depozitat sub apă într-un bazin de beton, timp de cel puțin 5 ani, o structură foarte robustă proiectată pentru categoria seismică 1 și conform cerințelor de rezistență la impactul cauzat de prabusirea unei aeronave.
  • Combustibilul nuclear uzat are încă o energie considerabilă disponibilă și ar putea fi recuperat/reutilizat. Sunt în curs de dezvoltare noi tehnologii care pot utiliza acest combustibil, iar designul NuScale va putea profita de aceste proiecte avansate atunci când vor fi realizate.

In acelasi timp, mare parte din lantul de reglementare apartine industriei nucleare cu zeci de ani de expertiza, fiind cea care se asigura ca a analizat in profunzime toate posibilele scenarii de securitate nucleara.

Reactoarele SMR au la baza o tehnologie nucleara deja folosita de peste 50 ani, dar sunt inovatoare prin excelenta. Diferenta esentiala provine tocmai din marimea acestora, adaptabilitate, flexibilitate si trasaturile de securitate pasiva.

De aceea, sunt in prezent aproximativ 70 de concepte de SMR în curs de dezvoltare în diferite etape de implementare, precum și diferite niveluri de licențiere, ceea ce demonstrează interesul și inovația în domeniu și eforturile agențiilor de reglementare de a licenția SMR

Insa NuScale detine primul si singurul reactor de tip SMR cu un proiect aprobat de catre Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) și va urma toți pașii necesari de licențiere în UE și în țările interesate de implementare.

Tari precum SUA, Canada, UK, Franta, Polonia, Bulgaria fac deja primii pasi pentru dezvoltarea si implementare primului SMR.

Rezultate extrageri Loto 7 aprilie 2022. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc ... Motivul ciudat pentru care mai multe vedete din Rusia își taie gențile de zeci de mii de euro. Fetele sunt revoltate VID...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x