Autorul atacului terorist de la mall-ul din Brăila, Marius Valentin Parfenie, este obligat să plătească peste 50.000 de lei către Serviciul de Ambulanță Brăila. Suma reprezintă costurile serviciilor medicale acordate victimelor preluate de către ambulanțe după atacurile provocate de către agresor.
Judecătoria Brăila a admis cererea de executare silită formulată de către Serviciul de Ambulanță Brăila împotriva familiei tânărului de 21 de ani. SAJ a câștigat procesul privind plata daunelor în valoare de 52.000 de lei.
Executorul judecătoresc a cerut blocarea conturilor lui Parfenie, tânărul este acuzat de tentativă de omor calificat, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi fuga de la locul accidentului. Procesul acestuia este stabilit pentru data de 16 septembrie.
„Un tânăr de 20 de ani, din Brăila, în urma unui conflict avut cu un bărbat, în legătura cu un autoturism, l-a înjunghiat pe acesta pe raza localităţii Cazasu. Ulterior acesta s-a deplasat cu autoturismul pe centura municipiului, unde a intrat în nişte pietoni, şi-a continuat deplasarea în parcarea de la mall, unde a intrat într-un grup de persoane”, declara, la momentul respectiv, IPJ Brăila.
Atacul a avut loc pe 11 noiembrie 2018, tânărul de 20 de ani a intrat cu mașina în una din ușile de acces ale mall-ului din Brăila, a înjunghiat un bărbat și a rănit doi pietoni care circulau pe marginea centurii din oraș. În urma atacului de la Mall Brăila au fost rănite şapte persoane, cinci adulţi şi doi copii, de 11 şi respectiv 13 ani.
"Acţiunile au avut menirea a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat, conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, că 'trebuie să curgă sânge în ţara asta', 'sunt un terorist' etc, relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei", a precizat Tribunalul Brăila.