Antena Căutare

La mulți ani, Nicolae, Nicoleta! Ce nu este bine să faci azi, de Sfântul Nicolae, considerat a fi "Sfântul iubirii"!

Zi de mare sărbătoare, astăzi, pentru credincioșii din România. Sfântul Nicolae este prăznuit de Biserică în fiecare an, în 6 decembrie. Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din cei 811.243 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, mare apărător al ortodoxiei, 523.312 sunt bărbaţi, iar 287.931 sunt femei.

Zi de mare sărbătoare, astăzi, pentru credincioșii din România. Sfântul Nicolae este prăznuit de Biserică în fiecare an, în 6 decembrie. Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din cei 811.243 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, mare apărător al ortodoxiei, 523.312 sunt bărbaţi, iar 287.931 sunt femei.

În 6 decembrie, Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii și protectorul copiilor. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept

Cui îi spunem azi "La mulți ani!"

Articolul continuă după reclamă

Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date relevă faptul că majoritatea bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe „Sfântul Nicolae”, respectiv 332.609 de persoane, poartă numele Nicolae, alţi 64.762 Niculai sau Neculai, iar 44.068 Nicuşor.

De asemenea, alte 32.894 de persoane poartă numele de Niculae,26.137 – Nicu, 13.394 – Nicolaie şi alţi 192 – Nikolaos, Nick, Nikos şi Nik. Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica respectiv se numesc Nicolae, iar ca derivate ale numelui – Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae, Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas, Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Numele Sfântului Nicolae, nume îndrăgit şi răspândit pretutindeni, este purtat şi de 287.931 de femei, dintre acestea 199.744 poartă numele Nicoleta, 56.611 -Niculina sau Nicolina şi alte respectiv 9.650 de persoane – Niculiţa sau Necoliţa.

Derivatele numelui Nicoleta- Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Cine a fost Sfântul Nicolae

S-a născut în cetatea Patara, Asia Mică, din părinţi dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. De la naştere a primit numele Nicolae, care înseamnă „biruitor de popor”; iar cu adevărat s-a arătat biruitor al răutăţii pentru folosul de obşte al lumii (vol. „Vieţile Sfinţilor”).

După naşterea Sfântului Nicolae, părinţii săi nu au mai avut un alt copil, mama sa mărturisind că nu este cu putinţă a mai naşte un alt fiu, numai pe acesta putea să-l aibă şi întâi şi pe urmă, căci din pântecele sale a fost sfinţit.

A primit din copilărie o creştere aleasă şi din propria sa voie a urmat de mic reguli de viaţă deosebită, cu multă rugăciune, post şi priveghere.

Sfântul Nicolae a fost dat de tânăr în grija unui unchi care era episcop şi purta acelaşi nume ca al său. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei.

Sfântul Nicolae a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alţi Părinţi ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

În această zi este prăznuit unul din cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi primejdii, ajutătorul săracilor, şi al celor nedreptăţiţi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, spune părintele Ilie Cleopa. El tot ce avea împărţea la săraci, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Căci milostenia are mare putere, milostenia materială şi duhovnicească a împodobit sufletele sfinţilor.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni în Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei.

O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica „Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti,ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aflată la Kilometrul 0 al Capitalei României.

Minunile făcute de Sfântul Nicolae

Se spune că Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. El a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul în cetatea Mirei.

Cea mai cunoscută este minunea cu acel bărbat care avea trei fete şi care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns într-o situaţie economică delicată. Soluţia ieşirii din această situaţie era să-şi ofere fetele spre desfrânare. Se spune că seara, ori de câte ori gândul acesta îi revenea omului respectiv, Sfântul Nicolae, episcopul locului, arunca, în taină, o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare.

De asemenea, o altă minune consemnează faptul că în vremea împăratului Constantin, trei tineri, cărora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Au fost închişi şi urmau să fie decapitaţi. Dar seara, Sfântul Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi.

Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat. Aproape în toate aceste intervenţii ale Sfântului Nicolae se vede că cei ajutaţi sunt persoane tinere şi probabil din acest motiv Sfântul Nicolae a fost tratat şi cinstit ca un mare ajutător al tinerilor.

Noul Mers al Trenurilor 2018-2019. Schimbare! Cum vor circula trenurile până pe 14 decembrie 2019, Oferte... Record de cutremure în România! 4 seisme au avut loc! Zonele în care s-au resimțit din plin...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x