Aceste evenimente au avut magnitudini cuprinse între 2,8 și 3,2, fiind resimțite în mai multe localități din județele Vrancea și Buzău.
Trei cutremure în România! Unde s-au produs și cum s-au simțit seisemele
Primul cutremur, cu o magnitudine de 2,8, a avut loc la ora 3:21 dimineața, la o adâncime de 77,7 km, în apropierea orașelor Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Bacău, Ploiești și Bârlad. A fost urmat la scurt timp de un al doilea seism, cu magnitudinea de 2,9, înregistrat la ora 3:27, la o adâncime de 74,9 km, tot în județul Vrancea. Cel de-al treilea cutremur, cu magnitudinea de 3,2, a avut loc la ora 4:33 dimineața în județul Buzău.
Citește și: Cutremur în România. Unde s-a produs seismul de 4.2 pe scara Richter
Zona seismică Vrancea este recunoscută pentru activitatea sa seismică intensă, fiind una dintre cele mai active regiuni din România. Aflată la intersecția mai multor plăci tectonice, inclusiv a Plăcii Euroasiatice și a Plăcii Africane, zona Vrancea este predispusă la cutremure datorită acumulării de tensiuni și eliberării periodice a energiei.
De la începutul lunii februarie, în România au avut loc în total 18 cutremure, cu magnitudini variind între 2,3 și 4,4. Cel mai semnificativ dintre acestea, înregistrat în 2024, a fost cutremurul din 16 septembrie în județul Buzău, având o magnitudine de 5,4, potrivit observatornews.ro.
Citește și: 3 cutremure puternice în Galați, în doar 16 ore: „Am zis că se duce pământul în jos”. Ce s-a întâmplat
Istoricul zonei Vrancea include și evenimente devastatoare, cum ar fi cutremurul din 4 martie 1977, cu o magnitudine de 7,2, care a cauzat distrugeri majore și pierderi de vieți omenești în regiuni extinse din România.
În concluzie, activitatea seismică din zona Vrancea servește drept amintire constantă a vulnerabilității naturale și a necesității pregătirii adecvate pentru a gestiona impactul potențial al cutremurelor în viitor.