Ultimul album semnat Cristian Paturca a fost unul de colinde. Intitulat "Tu esti iarna", materialul a fost lansat anul trecut, pe 21 decembrie.
La 25 de ani, copilul teribil al Pietei Universitatii - km 0 al zonei libere de comunism - canta cu o teribila convingere impotriva sistemului. Cea mai emblematica melodie creata de Cristian Paturca a fost "Imnul Golanilor".
"Nu trebuia sa fiu atat de naiv. Dar de unde sa fi stiut eu cum sa-mi gestionez viata? Nu exista o reteta", declara Paturca in urma cu ceva timp.
Era un artist liber-profesionist care s-a luptat demn cu saracia. La 45 de ani ajunsese doar o umbra.
"Libertatea o aveam, n-am stiut ce sa facem cu ea. Daca m-as intoarce in timp, as face la fel. As incerca insa sa evit boala. Imi pare rau ca in '90 n-am luat un Kalasnikov si sa-i impusc pe toti cei din frunte... Am fost un naiv, am crezut in niste idealuri... Am facut revolutia boschetarilor. Asta am ajuns, un boschetar! Exact asa sa scrieti!", mai spunea Paturca.
In 27 aprilie 2010, Cristian Paturca a primit Crucea Nationala "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distinctie acordata acestuia de presedintele Traian Basescu la 20 de ani de la manifestatia din Piata Universitatii.
Anul trecut, Paturca a primit certificatul de revolutionar din partea secretarului de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Nicolaescu. "Am asteptat atatia ani de zile acest certificat de revolutionar si in sfarsit, acum, s-a facut dreptate. Ei nu au facut decat sa aplice legea. Este putin paradoxal ca ajungi intr-o tara cand trebuie sa vina cineva ca legea sa se aplice. Este inadmisibil", spunea atunci artistul.
Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu artistului o pot face la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Capitala.
Mircea Badea: "Cristian Paturca nu s-a gandit niciodata sa exploateze anti-comunismul. Au fost altii care au facut-o..."
Mesajul unui golan catre Iliescu: "Ioane, te-am iertat, dar nu uit!"
Cristi Paturca, fostul idol al Pietei Universitatii, si-a lansat, pe 16 decembrie, CD-ul cu colinde "Tu esti iarna", pe care il dedica tuturor romanilor, chiar si celui mai mare dusman al sau.
Inainte de lansarea albumului, Cristi Paturca spunea intr-un interviu pentru EVZ ca l-a iertat chiar si pe pacatosul de Iliescu, de cand fostul dusman al Pietei Universitatii l-a luat deoparte si i-a zis ca-i place muzica lui si sa mearga mai departe.
"Nu ne ignoram pentru ca nu avem cum, noi contam unul pentru altul. El era subiectul meu in cantece, iar eu eram subiectul lui pentru ca era unul care-l huiduia. Oricum, mesajul meu pentru el este: "Ioane, te-am iertat, dar nu uit"!", povestea Paturca cu gandul la Ion Iliescu.
Cum a aparut imnul golanilor
Cantecul care insoteste si astazi orice amintire legata de Fenomenul „Piata Universitatii", „Imnului golanilor", a fost compus de Cristi Paturca in cinci minute, in toaleta Facultatii de Geologie a Universitatii Bucuresti. Acolo, departe de vacarmul zecilor de mii de manifestanti, s-au nascut aproape toate melodiile Pietei.
Cristian Paturca in testamentul sau: Am trait pentru tara mea, neamul si regele meu
"Am trait pentru tara mea, neamul si regele meu!" scrie pe cutia ce contine "testamentul" pe care cantautorul Cristian Paturca l-a lasat familiei sale si colegilor de la Asociatia 21 Decembrie 1989.
Ceea ce Cristian Paturca a numit "testamentul" sau este, de fapt, cate o scrisoare in care isi ia adio de la fiul sau Vlad, de la fosta sotie Sorana, de la rude si prieteni dragi.
In aceste scrisori, el isi exprima si ultima dorinta - aceea de a fi incinerat, iar cenusa sa ii fie depusa la Piata Universitatii.
"Va implor sa ma ardeti, iar cenusa mea sa o puneti la Troita din Piata Universitatii. (...) Gandul cel mai bun il am pentru fiul meu", ii roaga cantautorul pe "cei care l-au iubit, admirat, apreciat sau urat".
Chitara lui Cristi Paturca va fi lasata fiului sau
In cutia - testament, care a intrat marti seara in posesia familiei, se mai afla si actele regretatului cantautor. Tot in cutie se afla si o scrisoare adresata post-mortem "Motului Pitis".
Cristian Paturca ii roaga, pe aceasta cale, pe cei apropiati sa nu permita ca, "atunci cand va veni vremea", la capataiul sau sa se afle o serie de persoane, printre acestea fiind fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, "clica lui", fostii presedinti ai Asociatiei 21 Decembrie 89 Adrian Dumitrescu si Puiu Aferaritei.
Intr-o alta scrisoare, de aceasta data autobiografica, datata 13 decembrie 2007, Cristian Paturca se adreseaza "Ingerului Cristian", care l-a pazit tot timpul vietii sale si care "l-a suportat cu bune si cu rele". Pe cateva pagini, el povesteste cum a trait "cat sapte vieti", o viata frumoasa, in care nu a facut rau nimanui, a iubit femeile, o viata grea de turnee, dar in care a indeplinit dorinta tatalui sau - aceea de a canta.
"Am carat scule pentru Cenaclul Flacara si, la un moment dat, Adrian Paunescu si-a dat seama ca stiu sa cant", isi aminteste Cristi Paturca in scrisoarea autobiografica.
Cantautorul rememoreaza, in cuvinte emotionante, momentele traite in decembrie 1989, cand a fost "martor la vieti secerate", descrie "scena balconului" de la Universitate, unde a cantat si cand, dupa cum spune el, "l-a inteles pe Nicolae Ceausescu", dar a reusit sa nu se imbolnaveasca de "sindromul balconului".
Paturca ii mai povesteste "Ingerului Cristian" cat de emotionat a fost atunci cand i-a sarutat mana Papei Ioan Paul al II-lea si cand s-a aflat alaturi de "liderul lumii Bill Clinton", care i-a ascultat muzica.
"Atunci, Ingerule Cristian, am stiut ca existi!", spune Paturca in scrisoarea-testament.
Citeste si A murit Cristian Paturca
Intact Images
Antena3.ro
Vezi cum explica Basescu criza pensiilor militare!... Seful IGSU, Vladimir Secara, a demisionat, dupa extinderea anchetei privind angajarile ilegale din MAI...