- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vârsta de pensionare în România s-a modificat de-a lungul timpului și adesea au apărut motive de dezbatere. Totuși, iată care sunt categoriile de români care pot ieși mai repede la pensie, dincolo de militari, mineri sau cei din justiție.
Românii care ies mai repede la pensie trebuie să îndeplinească anumite condiții:
1) O serie de activități artistice pot fi considerate condiții speciale de muncă. Printre alții, este vorba de balerini, dansatori, acrobați, călăreți de circ sau soliști de operă, printre altele.
- CITEȘTE ȘI: Un nou tip de pensie în România! Este o premieră în țară! Cum va funcționa și cine va putea beneficia
2) Angajații care lucrează cu materii prime nucleare în domenii de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare. De asemenea, activitățile trebuie să se desfășoare în zonele I și II de expunere, în ceea ce privește radiațiile.
3) Persoanele angajate în aviația civilă: piloții de avioane (precum cele clasice de transport public) sau însoțitorii de zbor, ci intră, printre alții, și personalul de parașutism.
Unii români pot ieși mai repede la pensie
4) Cei care lucrează cu anumite materii sau substanțe periculoase sau în alte zone periculoase. Cum sunt, de exemplu:
- materiile explozive, pulberi și muniții;
- zone cu expunere la activități nucleare, de risc radiologic de gradele III și IV;
- activități de construcții desfășurate în subteran, dacă sunt la adâncimi mai mari de opt metri;
- activități desfășurate pe platforme marine;
- activitatea desfășurată în oțelării, activitatea de laminare la cald etc.;
- activitatea de fabricare a pesticidelor
Activitățile de muncă desfășurate în condiții speciale sunt prevăzute atât în actuala lege a pensiilor (Legea nr. 263/2010), cât și în cea care urmează să se aplice din 2021 (Legea nr. 127/2019). Ambele precizează că astfel de locuri de muncă sunt cele „unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”, informează cei de la bugetul.ro.
Caracal: Răsturnare de situație! A fost găsită una din tinerele dispărute! Ce au descoperit polițiștii... VIDEO Catastrofă în Portul Midia: Câte oi din cele 14.000 au fost salvate...