Antena Căutare

Vrei să te angajezi, dar nu ai împlinit 18 ani? Iată la ce trebuie sa fii atent

Dacă vrei să te angajezi și nu ai împlinit încă vârsta de 18 ani, trebuie să fii atent la urmatoarele aspecte foarte importante, astfel încât să nu ai surprize neplăcute.

Vacanța de vară este abia la început și îți oferă foarte multe posibilități de a te organiza în funcție de scopul pe care ți l-ai setat. Astfel, dacă vrei să te angajezi și nu ai împlinit încă vârsta de 18 ani, trebuie să fii atent la câteva aspecte foarte importante, astfel încât să nu ai surprize neplăcute.

Așa cum spune și John Davison Rockefeller: “Un om informat este un om puternic‘“.

Aceste fiind spuse putem începe lista cu lucrurile la care trebuie să fii atent când semnezi un contract de muncă, la care sunt obligațiile tale ca viitor angajat, dar și la ce obligații are angajatorul vis-a-vis de tine.

Vom începe cu o informație din Codul Muncii care spune că o persoană dobândește capacitate legală de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Acest lucru înseamnă că legiuitorul consideră că un minor este capabil să își asume drepturi și obligații, prin încheierea unui contract de muncă.

Excepția de la această regulă, prevăzută de Codul Muncii, stabilește că un minor poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la vârsta de 15 ani, dar doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali și doar dacă nu îi sunt puse în pericol sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.
Astfel, potrivit Codului Muncii, minorul:

  • nu poate presta activitate în locuri de muncă în care există condiții periculoase, nocive sau grele;
  • nu pot efectua ore suplimentare;
  • nu pot efectua ture de noapte;
  • beneficiază de pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă programul zilnic depășește 4 ore și jumătate;
  • Pe lângă dreptul la concediul de muncă anual de 20 de zile lucrătoare, mai beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 3 zile lucrătoare;

Obligația angajatului minor este de a respecta condițiile cu privirea la legislația muncii impusă de angajator pe toată durata contractului, iar angajatorul are obligația de a pune la dispoziția angajatului un cadru de muncă legal.

Iată câteva dintre anunțurile cu job-uri part time, internship și practică pe care le găsești ușor pe JobZZ.ro:

Inginer topograf - Restricții în privința aplicaților nu există deoarece sunt așteptați atât cei cu experiență în domeniu, cât și cei care sunt pe băncile facultății. Salariul diferă în funcție de nivelul cunoștințelor, iar tu vei beneficia de training și vei avea și ocazia de a te dezvolta profesional.

Stagiu de internship plătit în domeniul turismului - Aici vei acumula cunoștințe în domeniul Customer Service și vei pleca cu un bagaj de cunoștințe considerabil în ceea ce privește buna funcționare a unei pensiuni sau a unui hotel.

Așadar, acum că ești informat, poți începe căutările, în funcție de preferințele tale, pentru locuri de muncă pe JobZZ.ro, unde găsești varietate și găsești locuri de muncă sezoniere, dar și locuri de muncă ce nu necesită o calificare anume. Spor la căutat!

Giurgiu: TIR încărcat cu chipsuri, distrus într-un incendiu... Din Vaslui și până-n Timiș. Jumătate dintre români au toaleta în curte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x