- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fotografii de pretutindeni sărbătoresc pe 19 august Ziua mondială a fotografiei. Acest eveniment global urmărește să dea startul unor schimbări pozitive la nivel mondial. Niște imagini aparent simple pot avea un impact foarte mare asupra celor care le văd. Această formă de artă poate influența si inspira milioane de oameni de pretutindeni.
Cea mai mare audiență globală de Ziua mondială a fotografiei a fost atinsă în 2016 când 500 milioane de oameni din întreaga lume au participat la acest eveniment. Astfel, nu doar că și-au expus arta și opiniile despre fotografie, dar au inspirit și îndemnat milioane de alți fotografi să își împărtășească poveștile și descoperirile.
Proiectul “Ziua mondială a fotografiei” a fost lansat în 2009 de către Korske Ara. În 2010 a fost organizată prima galerie la nivel mondial. Expoziția a fost găzduită online, înregistrând vizitatori din peste 100 de țări. Indiferent dacă ești profesionist sau amator, orice om pasionat de fotografie poate sărbători această zi. Mulți sunt îndrăgostiți de fotografia de peisaj, cea care surprinde acțiuni sau chiar de portrete. Cu toate acestea, ceea ce mulți nu știu este faptul că fotografia nu e o simplă imagine, ci spune o poveste.
Primele fotografii
În 2015 s-au împlinit 176 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei, în 1839. Ziua mondială a fotografiei marchează ziua în care Joseph Nicephore Niepce și Louis Jacques Mande Daguerre au inventat un procedeu de realizare a fotografiei cunoscut sub numele de daghereotipie.
Cea mai veche fotografie a fost realizată de francezul Joseph Nicephore Niepce în 1826, fiind intitulată “View from the window at LeGras”. După moartea lui Niepcea, la scurt timp dupa realizarea primei fotografi, Daguerre a reușit să dezvolte un procedeu care reducea timpul de expunere de la 8 ore la 10-20 minute. Cu toate acestea, procedeul în cauză era eficient doar pentru imaginile statice.
Primul portret a fost făcut de Daguerre în 1838. Acesta ilustra un lustragiu care curăța pantofii unui client de-al său. Aceștia au stat nemișcați timp de aproximativ 10 minute pentru ca poză să fie făcută. La 19 august 1839, această invenție a fost prezentată Academiei Franceze de Științe, iar Louis Daguerre a reușit să obțină brevetul. Procedeul daghereotipiei a fost folosit în studiorile foto din New York abia 11 ani mai târziu.
Cum să sărbătorești
În fiecare an, tot mai multe comunități din lume continuă să sărbătorească Ziua mondială a fotografiei. Cunoscutul site www.worldphotoday.com oferă amatorilor și începătorilor în lumea fotografiei șansa de a învăța noi tehnici de realizare a acesteia. Aceste sfaturi și tehnici sunt împărtășite de cei cu experiență în domeniu. Tot pe acest site poți afla despre excursii și plimbări organizate în scopul realizării unor proiecte de fotografie.
De Ziua mondială a fotografiei scoate-ți camera foto la plimbare și lasă-te inspirat de marii fotografi ai lumii. E important ca măcar să îți dorești să îi întreci și să faci câteva poze care ar putea participa la expoziția anuală online ce are loc o dată cu acest eveniment.
Sursă foto: pexels.com
Anunţul care îi afectează pe toţi românii plecaţi în Bulgaria, în vacanţa de Sfânta Maria! Ce au transmis autorităţile v... Un autoturism a luat foc pe A2! Circulaţia a fost oprită până la stingerea incendiului...