Zi de sărbătoare pentru toți eroii cerului. Se poate spune că paraşutismul este pentru unii "o meserie" iar pentru alţii "o pasiune". Din 1941 și până astăzi se sărbătoresc 73 de ani de la înfiinţarea primelor trupe de paraşutişti militari români. La 10 iunie 1941, Marele Stat Major a construit prima Companie de Paraşutişti din România. Nu mulți știu însă că, primul salt cu parașuta dintr-un avion, în țara noastră a fost cu ceva timp înainte, pe 19 septembrie 1925, când aviația militară română a fost înzestrată cu parașute Heinecke. Curajosul a fost însuși constructorul german de parașute Heinecke, urmat de locotenentul aviator Jean Nicolescu ce a devenit primul aviator român care a sărit cu parasuta din avion.
Și femeile românce sunt la fel de curajoase, Smaranda Brăescu fiind prima femeie din România care a sărit cu paraşuta, în 1928, la Berlin. Mai mult de atât, a stabilit recordul naţional de înălţime printr-un salt de la 6000 m.Din lumea artiștilor, primul celebrul cântăreţ şi compozitor român, care făcut primul salt cu paraşuta, a fost Ionel Fernic .
Poate v-ați întrebat , când a apărut ideea creării unei parașute. Descoperirea a fost făcută într-un vechi manuscris chinez, unde se spune că împăratul Sun, care a trăit între anii 2258-2208 i.Hr., era ținut prizonier într-un turn foarte înalt și a reușit să evadeze cu ajutorul a două “umbrele” mari.
Adevăratul creator este considerat Leonardo da Vinci (1452-1519), arhitect şi pictor celebru, sculptor, inginer, scriitor, matematician şi muzician, cel care a conceput prima schiţă a unei paraşute ce avea forma unei piramide cu baza pătrată, schiţa purtând menţiunea: “Dacă omul are un cort de pânză scrobită, larg pe fiecare latură de 12 coţi şi înalt tot de 12 coţi, el va putea să-şi dea drumul de la orice înălţime, fără să i se întâmple nimic rău”.
Batalionul de parașutiști din România a apărat țara de nenumărate ori și a triumfat în bătălii dificile. Astăzi, paraşutiștii ajută la evacuarea persoanelor dintr-un avion în flăcări , la transportul de produse alimentare şi medicamente în zone inaccesibile ca păduri tropicale, deşerturi, oceane sau la aterizările de urgență.