Antena Căutare

12.000 de lei pe luna pentru un arbitru de Liga 1 cu „lipici” la delegari

Baremurile „fluierasilor” romani sunt tinute la mare secret de CCA. Asa e-n fotbal: un „central” castiga intr-un meci de doua ori mai mult decat salariul unui profesor cu gradul I In Franta se platesc 4.500 de euro/partida, in vreme ce in Bundesliga un cavaler al fluierului incaseaza circa 3.000 de euro in 90 de minute.

Arbitrii din Romania au reprezentat intotdeauna o categorie sociala aparte. Ei sunt denumiti generic „cavaleri ai flu ie rului", desi asupra corectitudinii lor au pla nat intotdeauna suspiciuni. Unii au ajuns si pe la DNA, semn ca niciodata nu iese fum fara foc. Tentatia banilor este uri asa. In ultima vreme nu exista etapa in care arbitrajul sa nu fie „parat", gre selile mai mult sau mai putin voite ale unui ast fel de personaj fiind judecate in fel si chip. Nimic nu pare insa ca se schimba...

S-au plans ca sunt platiti prost, asta fi ind si una dintre explicatiile, puerile de alt fel, ale prestatiilor lamentabile. S-a spus despre ei ca „se vand" pe tot felul de sume, astfel ca oriunde merg poarta dupa ei stig matul celor de dinaintea lor. Suporterul de fotbal uita de nume em blematice precum Rainea, Porumboiu sau Craciunescu, a tunci cand pleaca de la stadion cu senti mentul ca arbitrul i-a furat victoria echipei favorite. Se simte si mai frustrat atunci cand afla ca „flu ierasul" respectiv castiga in tr-un meci cat este salariul sau pe doua luni.


Pentru ca putina lume stie ca un „central" in­casea za 5.300 de lei pe meci, adica de do­ua ori leafa unui profesor de li ceu cu gra dul didactic 1. Asta de anul tre cut, cand Adu na­rea Generala a FRF s-a lasat indu ple ca ta si a decis sa majoreze bare murile ar bi trilor cu peste 60%, dupa ce acestia si-au exprimat periodic nemul tumirea fata de banii pe care ii primesc pentru un meci. Astfel, daca in sezonul pre cedent baremul era de 900 de euro pentru un „central" si 650 de euro pen­tru un asis tent (tusier), bani din care trebuiau sa achite transpor tul, cazarea si masa, acum vor pri mi 1.300 de euro, respectiv 900 de euro.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fot bal (LPF), Dumitru Dragomir, explica in stilu-i caracteristic de unde provin toate problemele: „Ani de zile arbitrajul roma nesc n-a mai fost platit. Numai de vreo trei ani de cand tot marim bare murile exista o emulatie ca tinerii sa-si doreasca sa devina arbitri.

Multi cava leri ai fluierului de la noi n-au valoare, iar altii au fost fortati, avand pi le. Avram, fostul presedinte al Comisiei Cen trale a Arbitrilor CCA), a venit intr-o pe rioada grea, arbitrajele au avut greseli pen tru aceleasi echipe si de-aici vine necazul".

Tot articolul, in Financiarul

Etapa 24: Gloria Bistrita - Ceahlaul Piatra Neamt 1-0... Argentina cere 1,5 milioane de dolari pentru un amical cu gazdele Cupei Mondiale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x