Antena Căutare

Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Antrenamentele de zi cu zi pot deveni mai eficiente cu echipamentul sportiv potrivit. 

Galerie
(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Adidas te încurajează să îți reiei hobby-urile sportive, iar noua campanie vine în sprijinul pasionaților de mișcare, indiferent de nivelul lor de performanță, cu produse care susțin orice tip de antrenament.

Și pentru că experiența își spune cuvântul și în sport, i-am întrebat pe Alexandru Corneschi, campion național de maraton, și Anca Bucur, Miss Fitness Universe 2019, ce înseamnă să fii sportiv de performanță și cum pot amatorii să reintroducă mișcarea în viața lor, pe timp de pandemie.

alex corneschi si anca bucur in tinute sport in parc

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Importanța echipamentului pentru un antrenament eficient

Articolul continuă după reclamă

De la pantofii sport aleși până la tricoul sau bustiera (după caz) pe care le porți în timpul antrenamentului, randamentul poate fi diferit. E de la sine înțeles că un echipament comod, versatil, pe măsura ta, va spori eficiența antrenamentului

-Care sunt criteriile după care îți alegi echipamentul?

Anca Bucur: Alegerea echipamentului este dată în funcție de tipul de antrenament pe care îl fac: în sală ( functional training, cycling, forță, yoga) sau antrenamentele afară, în special alergarea. Pentru mine e foarte important ca materialul să îmi permită mie să mă mișc așa cum îmi cere antrenamentul, să permită pielii să respire. Fie că vorbim de intensitate, durată sau temperatură ( dacă te antrenezi în sală sau afară).

Alex Corneschi: Primul criteriu de alegere al echipamentului este scopul pentru care îl voi folosi. De exemplu, dacă urmează să mă antrenez pentru o cursă de maraton, atunci caut un pantof cu amortizare bună pentru alergările lungi, stabilitate și confort sportit, iar dacă alerg la un concurs proba de 10k sau semimaraton caut un pantof care să fie ușor și de viteză, dar cu o amortizare eficientă pentru cursă.

Cu siguranță și anotipmul este un factor decizional, pe timp de vară echipamentul este mai ușor, un tricou sau maiou și un short de alergare salvează situația. În anotimpurile mai reci situația se schimbă: o jachetă de vânt sau ploaie, bluză cu mânecă lungă, colanți lungi, mănuși și un buff. Încălțămintea este și ea modificată, îmi aleg pantofi de alergare cu talpă dedicată alergărilor la temperaturi scăzute și o impermeabilitate crescută.

-De ce e important să porți pantofi sport de calitate?

picioare in colanti negri si adidasi albi cu roz

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Anca Bucur: Un pantof de calitate îți va permite să progresezi și cel mai important, să eviți accidentările. Dureri articulare, impactul asupra gleznelor, genunchilor, dureri de spate sau musculare, sunt doar câteva dintre reacțiile corpului cauzate de cele mai multe ori de utilizarea unor pantofi nepotriviți pentru tipul de antrenament practicat. Un pantof bun îți oferă confort, stabilitate și amortizare.

Alex Corneschi: Cea mai mare atenție a alergătorilor ar trebui să fie asupra pantofilor de alergare. Cu toții ne dorim să ne bucurăm de alergare cât mai mult timp, să nu avem accidentări (dureri) și să putem participa la diferite activități și competiții fără probleme. Un pantof sport de calitate îți oferă un suport optim prin diferitele tehnologii inovatoare și îți asigură amortizare, stabilitate, aderență pentru siguranța mișcărilor și retur de energie.

-Cum ajută echipamentul sportiv ales la creșterea performanței?

alex corneschi face incalzirea in parc inainte de antranament

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Anca Bucur: Un echipament potrivit îți permite să progresezi pentru că îți oferă condițiile de care ai nevoie pentru a te mișca. Spre exemplu, dacă alegi să îți depășești limitele și vrei să alergi primul tău maraton, sau primul tău kilometru, echipamentul va face parte din piesa de rezistență în realizarea obiectivului propus.

Alex Corneschi: Tehnologiile prezente în echipamentul sportiv te pot ajuta la creșterea performanței. Fie că vrei să alergi o cursă de 5km sau un maraton montan pe lângă antrenamentul sportiv, echipamentul este parte din progresul tău. Echipamentul sportiv este produs pentru activitățile pe care le practici, în funcție de suprafața pe care vei alerga, pentru pronația pe care o ai și distanța pe care o vei parcurge.

Cum ne echipăm în funcție de antrenament

În funcție de sportul practicat, fiecare sportiv se echipează adecvat, pentru nivelul de dificultate al antrenamentului, de durata acestuia și de nivelul de pregătire al sportivului, care variază de la începător la profesionist.

-Care e echipamentul pe care îl folosești de fiecare dată când te antrenezi?

anca bucur face incalzirea in parc inainte de antranament

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Alex Corneschi: O mare parte a antrenamentelor mele de alergare sunt în pantoful adidas UltraBoost 20, un pantof ce are o amortizare bună și aderență pe măsură. Îl consider pantoful ideal pentru alergările de zi cu zi.

Pentru antrenamentele mai intense folosesc adidas adizero, sunt pantofi dedicați alergărilor mai rapide sau competițiilor datorită construcției ușoare și o amortizare ușoară, ce mă ajută să obțin o explozie de viteză. În comparație cu Adizero, modelul adidas Ultraboost are o amortizare mai bună. Ambele modele au o aderanță perfectă pe toate tipurile de vreme, datorită suprafeței de uzură din cauciuc Continental.

Anca Bucur: Echipamentul diferă în funcție de tipul de antrenament, așa că adaptez în funcție de ce exerciții fac și unde. Trebuie să recunosc însă că mă simt excelent în pantofii UltraBoost, pe care îi pot folosi atât în sală, dar mai ales în alergările mele, oferindu-mi stabilitate, confort și retur de energie.

Antrenați (cu) jungla orașului

alex corneschi si anca bucur facand sport in parc

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Când rutina ne copleșește și parcă cele 12 ore de lumină nu ne ajung să le facem pe toate, la sfârșitul zilei, echipamentul sportiv ales ne aduce motivația de care avem nevoie pentru a merge mai departe. Alergatul se înscrie între sporturile preferate, mai ales în rândul amatorilor. Pe lângă alergat, mulți sportivi amatori sunt pasionați și de ciclism, încercând să se păstreze în formă, folosind bicicleta ca un mijloc de transport.

-Cum ne păstrăm antrenați în oraș?

alex corneschi imbracat in tinuta sport neagra, in parc

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Alex Corneschi: Mare parte a antrenamentelor mele se desfășoară în oraș. Încep antrenamentul de acasă și alerg până în parcul Herăstrău, continui în parc și mă întorc acasă, contorizând la final 16 km.

Este puțin mai dificil în oraș, aglomerația, semafoarele, poluarea sunt câțiva dintre factorii ce ne descurajează la început să ne antrenăm, dar are și alergarea urbană farmecul ei, te simți conectat cu orașul și e super plăcut să vezi că te poți deplasa mai repede în alergare decât cu mașina.

Aș recomanda pentru un începător de mișcare să iasă la 2-3 ture de bloc sau cartier, să se deconecteze după terminarea job-ului sau chiar să își facă puțin curaj și să meargă în cel mai apropiat parc să alerge, veți vedea ce stare bună veți avea după antrenament.

Anca Bucur: Alergarea și deplasarea cu bicicleta au devenit cele mai folosite activități outdoor. E important să facem mișcare cât de puțin în fiecare zi, mai ales dacă avem un job sedentar. Aceste două activități (alergare și bicicleta) sunt cele mai la îndemână antrenamente. Nu necesită abonament la sală și îți permit să ai un tonus bun, atât fizic cât și psihic.

Pentru alergarea urbană, am și o recomandare – comunitatea adidas Runners Bucharest, ai cărei căpitani suntem eu și Alex. Deschis publicului în septembrie 2017, adidas Runners Bucharest se adresează oricui își dorește să facă mișcare alături de un grup de prieteni. În fiecare joi de la ora 19:00, ne strângem în parcul Herăstrău și alergăm împreună, indiferent de vreme, ne susținem și ne bucurăm de mișcare, chiar și în sezonul rece. Îi invităm pe cei interesați să ni se alăture și să ne urmărească pe https://www.facebook.com/groups/adidasrunnersbucharest0.

-Credeți că alergarea este cea mai populară formă de mișcare în oraș?

anca bucur imbracata in tinuta sport neagra, in parc

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Anca Bucur: Da. Alergarea a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani. Se organizează tot mai multe evenimente de alergare, iar oamenii găsesc bucuria de a face mișcare, fie pentru un obiectiv personal, fie pentru starea de bine sau pur și simplu pentru a se alătura unui prieten. Susțin orice formă de mișcare și mă bucură tare să văd cum începem să facem tot mai mult sport.

Alex Corneschi: Alergarea a crescut enorm în ultimii ani, se vede acest lucru atât în parcuri cât și pe străzile din București, unde dimineața sau după amiaza întâlnești negreșit un alergător. Oamenii au început să înțeleagă beneficiile alergării și, DA, alergarea este cea mai populară formă de mișcare din oraș, dar și cea mai accesibilă.

-Cât de mult v-a lipsit să alergați în aer liber, în timpul pandemiei?

alex corneschi alegand in parc

(P) Înapoi la normalitate - “Back to running”. Ce trebuie să știm despre reluarea activităților sportive în timpul pandemiei

Alex Corneschi: Pentru mine a fost cea mai dificilă perioadă din cariera mea de sportiv de peste 15 ani. Înainte de pandemie am fost plecat într-un cantonament de pregătire pentru cursa de marathon, iar apoi cele 2 luni de pandemie ce au venit mi-au arătat cât de dependent de sport este organismul meu. Deși reușeam să fac puțin sport (ore de bicicletă în casă, exerciții de forță, stretching) tot m-am resimțit fizic, au apărut dureri de cap, articulare și musculare. De aceea, consider că sportul în aer liber este foarte important și benefic pentru organismul nostru.

Anca Bucur: În perioada pamndemiei eram însărcinată în trimestrul 2 (cu al doilea copil), așa că a fost o perioada în care oricum aș fi adaptat antrenamentele. Chiar și așa, mi-au lipsit alergarea și antrenamentele în aer liber. În prima sarcina am alergat până în luna a-8-a, însă acum am fost nevoită, ca noi toți de altfel, să mă antrenez doar în casă. Fac sport de la vârsta de 3 ani, de aceea pentru mine e un stil de viață, iar meseria de antrenor și anii de performață mi-au conturat și mai tare această pasiune frumoasă ce o am pentru sport.

-Cum vă antrenați în sezonul rece?

Alex Corneschi: Sezonul rece este rezervat antrenamentelor de volum, în această perioadă scad intensitatea antrenamentelor și cresc numărul de kilometri pe lună. Pentru mine este o perioada bună de pregătire pentru competițiile din primăvara următorului an.

Deși calendarul competițional se termină la sfârșit de toamnă, nu fac iarna pauză de la alergare. Cine se antrenează în sezonul rece din greu, va avea un an productiv 😊

Anca Bucur: În sezonul rece antrenamentele de afară devin mai lungi ca durtă, dar mai mici ca intensitate. Fiecare anotimp are farmecul său. Este important să ai echipamentul potrivit, că să te bucuri de experiența pe care mișcarea o oferă.

Articol susținut de Adidas

Paula Badosa Gibert a întors toate privirile la Roland Garros. Cum a impresionat la Grand Slam-ul din Paris... Gică Popescu după ce s-a vindecat de Covid. “Sunt în mare formă”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x