Istoria rugby-ului pe plan mondial nu merge foarte mult inapoi in timp, turneul inaugural a avut loc in 1987, fiind gazduit de Australia si de Noua Zeelanda si de atunci are loc din patru in patru ani.
Acesta este organizat de Rugby World Cup Ltd. si tarile in care se desfasoara sunt alese prin vot secret de auditori independenti. Deja au fost alese si tarile-gazda pentru urmatoarele doua editii - Anglia in 2015 si Japonia in 2019. Romania s-a calificat la editia de anul acesta si va infrunta in grupe Argentina, Anglia, Georgia si Scotia. Daca va trece de faza aceasta, Romania ar putea intalni echipa All Blacks, temuta echipa nationala a Noii Zeelande.
In Noua Zeelanda membrii echipei All Blacks sunt considerati eroi nationali. Au castigat editia inaugurala a Campionatului Mondial de Rugby in 1987 si de atunci au batut recordul la victorii, fiind singura echipa de rugby care a castigat impotriva oricarei natiuni cu care au jucat de-a lungul istoriei.
All Blacks detine si recordul mondial la puncte si in ultimii 100 de ani doar cinci echipe au reusit sa ii invinga. All Blacks au devenit cunoscuti si prin celebra haka, dansul de lupta traditional Maori pe care il fac inainte de fiecare meci. Echipa de rubgy a adoptat haka cu cativa ani inainte primului meci intr-un campionat mondial si il pastreaza de atunci in diferite variante. Desi acum dansul "Ka Mate" dupa cum este numit este doar pentru show, acesta are si scopul de a intimida adversarul. Nu doar echipa All Blacks are acest ritual, ci si celelalte echipe de liga din Noua Zeelanda.
Dar ce inseamna haka, dansul razboinic care deschide meciurile echipei de rugby?
Ringa pakia - Loveste mainile de coapse
Uma tiraha - Scoate pieptul inainte
Turi whatia - Indoaie genunchii
Hope whai ake - Lasa soldurile sa-i urmeze
Waewae takahia kia kino - Loveste cu picioarele cu putere maxima
Ka mate, ka mate - Voi muri, voi muri
Ka'ora, ka'ora - Traiesc, traiesc!
Tenei te tangata puhuruhuru - Acesta este omul feroce, omul puternic
Nana I tiki mai whakawhiti te ra - Care a facut Soarele sa straluceasca iar pentru mine
A upane, ka upane - sus pe scara, sus pe scara
Upane kaupane - sus in varf
Whiti te ra! - Soarele straluceste
Hi! - Rasare!
Poate la prima vedere pare ciudat, haka nu este un dans de razboi, efectuat doar de barbati. Unele tipuri de haka sunt facute de femei si chiar de copii. In ziua de azi, haka este parte a unui ritual de primire a gazdelor in cadrul unor ceremonii oficiale importante.
Conform traditiei, cea mai cunoscuta varianta a unui dans haka a aparut in jurul anului 1820, fiind compus de Te Rauparah, unul dintre cei mai temuti si respectati lideri de trib din istoria maori. Dupa o perioada de lupte barbare prin care tribul sau a trecut, el a compus Ka Mate, un imn de celebrare a vietii si a faptului ca a scapat cu viata din mainile dusmanilor.
Povestea spune ca fiind urmarit de vanatorii tribului dusman, Te Rauparah s-a ascuns intr-o groapa in care se depozitau cartofii dulci kumara, iar sotia sa s-a asezat peste groapa, scapandu-l astfel de urmaritori. In timpul in care acesta era ascuns in groapa, a scris versurile Ka Mate. Dupa aproape 200 de ani de cand a fost compus, Ka Mate a ramas un imn pentru celebrarea vietii.
Citeste si Jurnalul
FOTO: soccertunes.tk