Alertă Meteo! Cod galben de ninsori și vreme rea. Până când este valabilă avertizarea meteorologilor

După câteva zile de primăvară veritabilă se întoarce vremea rea, anunță meteorologii care au emis informări de răcire accentuată a temperaturii și cod galben de ninsori.

Alertă meteo! Meteorologii anunță cod galben de ninsori în 16 județe

Shutterstock

ANM a emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol în 16 județe din țară și o informare de răcire accentuată, precipitații și vânt în restul regiunilor. Până pe 6 martie cel puțin meteorologii anunță o revenire a iernii în România.

Meteorologii au emis o informare meteorologică valabilă în intervalul 5 martie, orele 14:00 – 6 martie orele 16:00, fenomenle vizate fiind cele de răcire accentuată, precipitații mixte, intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte.

În a doua jumătate a zilei de 5 martie vremea se va răci accentuat, la început în nordul și nord-vestul țării. Sâmbătă, 6 martie și celelalte regiuni vor fi afectate de fenomenele menționate anterior (răcire accentuată, precipitații mixte, intensificări ale vântului).

Informare meteo 5 martie orele 14:00 – 6 martie orele 16:00. Ce fenomene sunt vizate

„În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat, la început în nordul și nord-vestul țării, iar sâmbătă (06 martie) și în celelalte regiuni. Vor fi precipitații, vineri (05 martie) în nordul, vestul și centrul țării, iar sâmbătă (6 martie) mai ales în sud. În zonele joase de relief vor fi ploi, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, astfel încât în Maramureș, Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații mixte”, se arată pe site-ul ANM.

Citește și: Prognoza meteo până la jumătatea lunii martie 2021. Când scăpăm de ger și vreme severă

La munte se va acumula un strat de zăpadă iar vântul se va intensifica:

„La munte vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60...90 km/h, viscolind temporar zăpada”, potrivit ANM.

De asemenea, întreaga țară este vizată de vânt puternic:

„Intensificări ale vântului se vor înregistra și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45...55 km/h și, trecător, 70 km/h”, au anunțat meteorologii.

Citește și: Temperaturile se modifică extrem în luna martie 2021. Meteorologii au anunțat când scăpăm de vremea rea

Cod galben de ninsori în 16 județe din țară

De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ninsori și viscol valabil pentru 16 județe, în intervalul 5 martie orele 16:00 - 06 martie, orele 16:00.

Județele vizate de cod galben de vânt și ninsori sunt: Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

„În intervalul menționat, la munte va ninge moderat cantitativ (15 – 20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent, la început în nordul Carpaților Orientali, apoi mai ales în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali. Vântul va avea intensificări cu viteze de 70...90 km/h, iar la peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă”, au anunțat meteorologii.

Citește și: Ce este astenia de primăvară. Ce simptome sunt și ce remedii putem folosi pentru a scăpa de această afecțiune

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a precizat că intervalul pentru avertizări se poat emodifica în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.

Ultimele știri