Astenia este o afecțiune care apare de regulă la început de anotimp. Această afecțiune se caracterizează în special prin stări de oboseală fizică și mintală și este cauzată de efortul pe care îl depune organismul pentru a face față schimbărilor climaice.
„Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea şi corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor condiţii de temperatură şi de luminozitate", a explicat medicul Andreea Nester pentru Digi24.
Simptomele asteniei de primăvară sunt în special oboseala inexplicabilă, starea de tristețe fără un motiv apparent, lipsa poftei de mâncare, hipertensiune arterială, dureri de cap, nivel scăzut de energie și slăbiciune musculară, potrivit CSID.
Ce simptome are astenia de primăvară
Astenia de primăvară este o afecțiune care se poate regăsi atât la femei cât și la bărbați, însă, potrivit studiilor, femeile sunt mai predispuse să aibă de-a face cu astenia.
Medicul Andreea Nester a precizat pentru Digi24 câteva dintre simptomele pe care le avem, când suferim de astenie de primăvară.
„Se mai pot întâlni stări de nervozitate, stări de iritabilitate, palpitaţii, somn superficial neodihnitor. Pot să apară şi tulburări ale apetitului, cu lipsa totală a poftei de mâncare, tulburări de memorie şi de concentrare. Astenia de primăvară se poate întâlni la orice persoană, indiferent de vârstă şi de sex. Se pare, totuşi, că femeile sunt mai predispuse, 40% dintre acestea dezvoltând astenie primăvara. De asemenea, o întâlnim frecvent şi la persoanele sedentare, dar şi la acele persoane care desfăşoară activităţi solicitante, cu stres psihic şi emoţional mare", a declarat dr. Nester.
Remedii împotriva asteniei de primăvară
Alimentația echilibrată, exercițiile fizice și odihna sunt remediile care ne ajută să scăpăm de astenia de primăvară, având în vedere că organsimul are nevoie de forță și nutienți pentru a se adapta schimbărilor climatice.
De regulă astenia de primăvară dispare odată cu trecerea timpului, însă există metode prin care o putem combate. Alimentația sănătoasă este unul dintre remediile pe care le avem la îndemână pentru combaterea asteniei de primăvară.
Este recomandat să avem o alimentație bogată în triptofan, un aminoacid care se regăsește în alimente precum: ouăle, lactatele, peştele, leguminoasele, nucile, cerealele integrale, fructele – cum ar fi ananasul, căpşunile, papaya, mango, portocalele, grapefruitul şi strugurii. De asemenea, și avocado este un aliment recomandat pentru consum, mai ales în perioada schimbării de anotimp.
„Alimentaţia poate reprezenta, de asemenea, o altă cauză a apariţiei asteniei. Fiind foarte bogată în grăsimi şi carbohidraţi, alimentaţia pe care o avem iarna spoliază rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului”, aprecizat medicul Andreea Nester.
De asemenea, sportul și odihna de 8 ore sunt recomandate, mai ales în această perioadă.
Există și situații când, dacă simptomele de astenie sunt confundate cu cele de depresie. Dacă simptomele nu dispar după o perioadă de timp și cresc în intensitate, atunci ar trebui să apelăm la un medic specialist.
Dacă astenia este ignorată, iar simptomele ei se prelungesc şi cresc în intensitate, putem vorbi despre o depresie. „La rândul ei, aceasta poate fi uşoară, medie sau severă, atunci când sunt prezente gânduri de suicid. Lucrurile devin, aşadar, ceva mai complicate şi necesită ajutor din partea unui specialist", a declarat dr. Nester.
(P) Cum să slăbești sănătos...