Alertă meteo de vreme severă. Meteorologii anunță ploi în mare parte din țară. Până când este valabilă avertizarea

ANM a emis o avertizare meteorologică, valabilă pentru mare parte din țară, care intră în vigoare joi, 1 aprilie, orele 21:00.

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă în mar eparte din țară

Shutterstock

Meteorologii anunță fenoemene precum ploi moderate cantitativ, instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului. ANM a emis o avertizare de vreme severă care intră în vigoare joi, pe 1 aprilie, de la orele 21:00 și este valabilă până vineri, orele 21:00.

În cele 24 de ore în care este valabilă avertizarea meteo, se vor înregistra ploi însoțite de descărcări electrice.

Zonele vizate de avertizarea meteorologilor sunt Maramureș, Crișana, mare parte a Transilvaniei și local Banat și Moldova.

Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologilor

„În intervalul menționat, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri (01/02 aprilie) și în prima parte a zilei de vineri (02 aprilie) în Maramureș, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Banat și în Moldova, iar în cursul după-amiezii zilei de vineri (02 aprilie), în special în regiunile sud-estice”, potrivit meteromania.ro.

Meteorologii au anunțat că izolat sunt șanse să se semnaleze și grindină.

Citește și: Prognoza Meteo, 1 aprilie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

În ceea ce privește zona montană, meteorologii anunță că ploaia va favoriza topirea stratului de zăpadă.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15...25 l/mp, favorizând topirea parțială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat se va semnala grindină”, au anunțat meteorologii.

De asemenea, meteorologii anunță și intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor.

„Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai ales în cursul zilei de vineri (02 aprilie), local și temporar, cu viteze în general de 45...55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali, cu peste 70...80 km/h”, au anunțat meteorologii.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie. Ce estimări au făcut meteorologii

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea până pe 11 aprilie.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Crișana

Valorile termice vor fi în creştere treptată între 30 martie şi 2 aprilie, de la valori mai scăzute decât cele obişnuite ale perioadei la început (maxime de 10...13 grade şi minime de 2...5 grade) la o medie a celor diurne de 17...19 grade şi nocturne de 5...8 grade, peste cele climatologic specifice. Din 3 aprilie până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate oscilaţii termice destul de importante, astfel că zilele calde (cu maxime în medie de 18...22 de grade) vor alterna cu perioade de vreme mai rece (valori la amiază de 12...15 grade). În tot acest interval, mediat regional, minimele termice vor fi de 2...7 grade. Până în data de 1 aprilie ploi slabe vor fi doar pe spaţii restrânse, iar în data 2 aprilie vor fi local manifestări de instabilitate atomsferică (averse, descărcări electrice). Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, probabilitatea pentru ploi temporare va fi relativ ridicată şi vor fi posibile perioade în care se vor acumula cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Transilvania

Vremea va fi mai rece decât normal la debutul intervalului, atât ziua când vor fi în medie 10...13 grade, dar în special noaptea, cu minime negative în mare parte a regiunii; apoi temperaturile vor fi în creştere, ajungând în data de 2 aprilie la valori peste cele obişnuite perioadei din an, cu maxime de 15...19 grade şi minime de 2...6 grade. Apoi, estimările prognostice indică o alternanţă a zilelor cu vreme caldă (valori la amiază de 15...20 de grade) cu perioade caracterizate de valori mai mici decât cele specifice în prima decadă a lunii aprilie (11...14 grade). Şi regimul termic nocturn va avea oscilaţii, iar mediat regional va fi de 0...5 grade. Pînă în data de 2 aprilie regimul pluviometric va fi în general deficitar, doar pe spaţii restrânse urmând a ploua în general slab. Ulterior, probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai ridicată şi vor fi perioade în care se pot acumula local cantităţi de apă moderate sau însemnate.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Maramureș

În prima parte a intervalului, temperatura aerului va creşte treptat de la valori ce vor caracteriza o vreme rece (ziua 9...11 grade şi noaptea 0...3 grade) la un regim în jurul celui specific perioadei din an, astfel că în 2 aprilie se vor înregistra maxime de 14...16 grade şi minime de 2...6 grade. Apoi, până la finalul celor două săptămâni, vor alterna zilele calde -cu valori la amiază de 17...20 de grade cu perioade mai reci, cu temperaturi de 11...14 grade, mediat regional. Minimele termice vor fi în general de 3...6 grade, dar pot fi şi dimineţi cu temperaturi în jurul a 0 grade. În perioada 29 martie-1 aprilie pe alocuri vor fi ploi slabe, cu caracter trecător, astfel că regimul pluviometric va fi unul deficitar, iar în 2 aprilie vor fi local manifestări de instabilitate atmosferică (averse cu descărcări electrice). Apoi, până la sfârşitul intervalului de referinţă, vor fi perioade cu ploi mai frecvente şi posibil moderate sau însemnate cantitativ.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Moldova

Până în data de 2 aprilie, vremea va fi în încălzire semnificativă, astfel că de la valori uşor sub cele medii multianuale la început (maxime de 10...14 grade şi minime de 0...4 grade) temperaturile vor ajunge mai ridicate decât norma primei decade de aprilie, respectiv 17...20 de grade la amiază şi 4...7 grade noaptea. Pentru următoarea perioadă, 3 -11 aprilie, este estimată o alternanţă a zilelor cu vreme caldă (în medie cu 17...20 de grade în orele amiezii) cu perioade mai reci când pot fi valori de 11...14 grade. Minimele nocturne vor fi în general de 4...7 grade, dar pot fi şi dimineţi cu temperaturi local în jurul a 0 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar până în data de 2 aprilie (când local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică -averse şi descărcări electrice). Ulterior, vor fi şi perioade cu probabilitate de ploaie mai ridicată.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Dobrogea

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât normal (cu maxime de 9...12 grade şi minime de 2...5 grade), dar se va încălzi semnificativ în 2 aprilie când se vor înregistra la amiază 15...18 grade, în medie. Apoi, până la finalul celor două săptămâni, vor alterna zilele calde- cu valori la amiază de 16...21 de grade cu perioade mai reci, cu temperaturi de 12...15 grade, mediat regional. Minimele termice vor fi în general de 4...8 grade. Va ploua local şi temporar la începutul intervalului şi din nou, după data de 3 aprilie, vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată de ploaie, astfel că este posibil un regim pluviometric apropiat de cel normal.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Muntenia

Valorile termice vor fi în creştere treptată între 30 martie şi 2 aprilie, de la valori mai scăzute decât cele obişnuite ale perioadei la început (maxime de 11...14 grade şi minime de 0...4 grade) la o medie a celor diurne de 18...20 de grade şi a celor nocturne de 3...5 grade, peste cele climatologic specifice. Din 3 aprilie până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate oscilaţii termice destul de importante, astfel că zilele calde (cu maxime în medie de 18...21 de grade) vor alterna cu perioade de vreme mai rece (valori la amiază de 12...15 grade). În tot acest interval, mediat regional, minimele termice vor fi de 2...7 grade. Până în data de 3 aprilie va ploua slab şi trecător pe spaţii restrânse, apoi vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată pentru ploi ce pot fi în general moderate cantitativ.

Prognoza meteo până pe 11 aprilie în Oltenia

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în general apropiate de normalul perioadei (ziua 14...16 grade, noaptea 3...5 grade), iar în data de 2 aprilie vor caracteriza o vreme caldă, cu 19...21 de grade la amiază. Din 3 aprilie până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate oscilaţii termice destul de importante, astfel că zilele calde (cu maxime în medie de 18...20 de grade) vor alterna cu perioade de vreme mai rece (valori la amiază de 13...15 grade). În tot acest interval, mediat regional, minimele termice vor fi de 2...7 grade. Până în data de 2 aprilie, pe spaţii mici va ploua slab şi trecător. Ulterior, vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată pentru ploi ce pot fi local moderate cantitativ.

Ultimele știri