Antena Căutare

Prognozele meteorologice devin mai puţin clare din cauza pandemiei de coronavirus: Măsurătorile nu se mai pot face corespunzător

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a avertizat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Prognozele meteorologice devin mai puţin clare din cauza pandemiei de coronavirus: Măsurătorile nu se mai pot face corespunzător
Măsurători meteo

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.

"În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică", au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, al cărei sediu se află la Geneva.

Citește și: Situația rămâne dramatică în Italia: 727 de decese în ultimele 24 de ore. Peste 100.000 de infectări de la debutul pandemiei

Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, "pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo", a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

"Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua", a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

"De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19", a adăugat el.

Vremea de mâine. Meteorologii anunță minime și de -11 grade pentru 2 aprilie... Frigul nu mai are viață lungă în România! Ce urmează după valul de aer polar și când își revine primăvara în drepturi. P...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x