Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

32 DE ANI DE LA CERNOBÎL. Viața de zi cu zi a bătrânelor care trăiesc în satele părăsite de lângă Cernobîl: „Ne este frică mai mult de FOAME, nu de radiații!”

Păpuși ciuntite, jucării abandonate, scăunele de copii putrezite,parcuri de distracții cu roțile încremenite în timp - toate aceste elemente fac parte din fotografiile-simbolsurprinse în orașele și satele de lângă Cernobîl, afectate în urmă cu 32 de ani de una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii.

Păpuși ciuntite, jucării abandonate, scăunele de copii putrezite,parcuri de distracții cu roțile încremenite în timp - toate aceste elemente fac parte din fotografiile-simbolsurprinse în orașele și satele de lângă Cernobîl, afectate în urmă cu 32 de ani de una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii.

De exemplu, din orașul Pripiat au fost evacuaţi toţi cei 45.000 de locuitori, în decurs de trei zile de la producerea exploziei din 1986. Și în satele de pe lângă Cernobîl, populația a fost expulzată, dar unii au ales să rămână. Ei și radiațiile.

32 DE ANI DE LA CERNOBÎL. LICHIDATORII. Povestea celor 100.000 de oameni morți după ”Curățenia de la Cernobîl”, pentru ca noi să trăim. ”Ne-am căsătorit cu leucemia!”

Satul celor o sută de femei care au ales să rămână

În satul Zalesie, cele mai multe dintre case sunt goale, iar satul arată mai degrabă ca dintr-un decor al unui film horror. Nicio licărire de viață, niciun râset de copil sau lătrat de câine. Singură localnică este Rosalia, o bătrână care a refuzat să trăiască în altă parte.

Este una din cei aproximativ 100 de bătrâni, majoritatea femei, care încă locuiesc în zona de excludere ce înconjoară Centrală Nucleară din Cernobîl. Poveștile lor au fost reunite în cartea Svetlanei Alexievich, “Vocile din Cernobîl”, unde sunt relatate existențele tulburătoare ale miilor de familii nevoite să își părăsească locuințele din cauza dezastrului. Vă reamintim că autoarea a primit acum doi ani, în 2016, Premiul Nobel pentru Literatură.

Un alt documentar, “Babushkas of Chernobyl”, îi face concurență: în film sunt prezentate viețile bătrânelor care au insistat să se întoarcă în satele în care s-au născut și au copilărit. Spun că nu se tem de radiații, moarte sau boală, ci de foame.

Mănâncă legume din propria grădina și ciuperci din pădure. Foamea e cea care mă sperie, nu radiațiile!”, spune în documentar Hanna Zavorotnia, o femeie de 83 de ani. Își duce viață că înainte de dezastru – crește păsări, bea apă din fântână și nu își dorește să plece vreodată de aici. E locul în care a muncit o viață, căruia îi știe toate locurile, fericirile și tragediile. Aici s-a născut, aici a pus cărămidă cu cărămidă pe a-și încropi un acoperiș deasupra capului. Iar casa a rezistat tragediei de la Cernobîl și timpului.

Bătrânele din sat: „Radiațiile sunt invizibile, însă sărăcia de aici nu este!”

Femeile au reușit să trăiască mai mult decât bărbații lor, care au murit, de cele mai multe ori, de cancer de tiroidă.

“Zona nu este o închisoare!”, crede Valentina Ivanivna, o bătrânică uitată de timp, cu peste 75 de ani adunați, toți trăiți în aceste locuri. Femeia pescuiește în răul Pripiat, care trece pe lângă fosta centrală nucleară. Valentina crede în tratamentele homeopate, adună ierburi radiate de prinm părțile locului, își prepară tincturi și leacuri. Crede că aici poate să trăiască mai sănătos decât la oraș. Analizele care monitorizează nivelul de cesiu din corp i-au ieșit bine.

„În Kiev, cu siguranță, aș fi murit cu mult timp în urmă. Fiecare mașină carte trece pe stradă elimină tot tabelul periodic în aer, pe care îl inhalezi în plămâni”, spune bătrâna.

Femeile sunt însă cazuri fericite. Radiațiile de la Cernobîl au avut multe efecte negative asupra locuitorilor din zona: 6.000 de persoane expuse în copilărie au fost tratate ulterior de cancer de tiroidă. Organizația Mondială a Sănătății a prevenit că radiația ar putea să cauzeze 4.000 de decese premature. Însă nu se știe cu adevărat.

Se estimează că au murit undeva între 15 şi 30.000 de oameni în dezastru. Mulți dintre aceștia, copii. Peste 2,5 milioane de ucrainieni au avut de suferit în urma accidentului nuclear, iar 80.000 dintre ei mai primesc şi astăzi plăţi compensatorii.

Sursă: New York Times

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro