Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Azi, medic, mâine, șomer. „Prima zi de șomer a lui Radu” sau dilema unui medic rezident din Brașov: „Și cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul!”

Nu o dată, tinerii medici, formați în universitățile de Medicină românești, sunt blamați de români pentru că aleg să plece. Dincolo de șansa de a se âmplini material, de a-ți permite după ani întregi de studiu intens o casă și o mașină, tinerii medici români aleg să plece... pentru că nu mai au de ce să stea. Sistemul birocratic, al naibii de încâlcit, îi doboară unul câte unul.

Nu o dată, tinerii medici, formați în universitățile de Medicină românești, sunt blamați de români pentru că aleg să plece în străinătate. Dincolo de șansa de a se împlini material, de a-și permite după ani întregi de studiu intens o casă și o mașină, tinerii medici români aleg să plece... pentru că nu mai au de ce să stea.

Sistemul birocratic, al naibii de încâlcit, îi doboară unul câte unul. De la contracte de muncă pe perioadă determinată la gărzi infernale, „ai noștri doctori” se declară de multe ori învinși în luptă cu un sistem care mai mult le pune bețe în roate decât îi ajută.

Un reputat medic brașovean, Dan Grigorescu, șeful secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și, totodată, cadru universitar, a făcut publică povestea lui Radu, un tânăr medic rezident care a ajuns peste noapte șomer, odată cu expirarea contractului de muncă pe perioadă determinată.

Cazul lui Radu nu este unul singular

Fost student excepțional, devenit coleg de muncă cu mentorul său, Radu și-a întrebat profesorul ce se va ântâmpla cu el. „Și cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul!”, a fost dilema tânărului la care reputatul Dan Grigorescu nu i-a putut da, din păcate, un răspuns. De altfel, situația lui Radu nu este una singulară, căci mii de medici rezidenți se confruntă anual cu situații similare.

Departe de a încerca să afle un răspuns, mentorul lui Radu i-a făcut publică povestea pe o rețea de socializare și, la scurt timp, s-a viralizat în mediul virtual. „Kafkian! Republica bananieră!”, „Când în structurile ministeriale, de decizie, ajung "numiți" care prind și ei ceva la împărțirea "ciolanului", asta se întâmplă. Nimănui nu îi pasă de profesioniști. Se pleacă pe capete din sistemul de stat pentru cî absolut nimănui nu îi pasă. Vai de noi în ritmul ăsta! Nu există responsabilitate deloc, darămite perspectivă, viziune, strategii... Pierdem toți și din păcate cred că puțini suntem conștienți de asta, „Păcat, era un medic foarte bun!”: sunt numai câteva dintre comentariile postate de români pe pagina medicului Grigorescu.

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, postăm integral povestea scrisă de medicul Dan Grigorescu pe Facebook. Concluziile le puteți trage și singuri!

„Prima zi de șomer a lui Radu

Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a și dat examenul pentru obținerea specialității, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu?
Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică și reconstructivă „produs original de Brașov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidențiat pentru a-și desăvârși devenirea personală și profesională.
Normal, ați spune voi, cei ce citiți aceste rânduri.
Numai că nu e nici pe departe așa!
Radu a venit în 3 ianuarie pe secție și m-a întrebat: „Și cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul.”
Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de șomer a lui Radu.
Și când zic „de șomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituțional pentru acest moment.
Nici Ministerul Sănătății, nici Direcția Județeană de Sănătate Publică, nici Spitalul Clinic Județean de Urgență al cărui angajat a fost până acum câteva zile. Toate aceste instituții l-au abandonat. Aș putea spune chiar că l-au lăsat de izbeliște! Pe niciun reprezentant al acestor instituții nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum își va câștiga pâinea pentru el și pentru familia sa!
Nimeni nu și-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituțional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe!
Veți spune că e bine că măcar mie îmi pasă.
Ei, bine, am cam obosit să identific situații la limită și să le găsesc o rezolvare. Anul trecut a fost Ion Piroiu căruia a trebuit să i se găsească locul în societate, anul acesta este Radu la „n”...
Pentru că nu este vorba doar de Radu, ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenți aflați în aceeași situație și cărora Ministerul Sănătății nu și-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp - tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialiști pe care și le-au câștigat prin concurs în urmă cu două luni! Și pe baza cărora toți acești tineri frumoși, deștepți și bine pregătiți profesional (o spun notele de examen!), dar blocați în situația de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, și-ar fi obținut Autorizația de liberă practică și ar fi putut să înceapă să-și caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialiști din spitalele care abia îi așteaptă!
DAR NU!
Lui Radu și omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament și să se uite în zare, nedumeriți.
Că parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM și să ceară ajutor de șomaj (375 + maxim încă vreo 800 = 1175 lei pe lună, adică puțin peste 50 de lei/zi lucrătoare).
Întreb și eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Țară-țară, vrei (sau nu) ostași?”
Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!

N.B.: Nu trageți în Radu! Eu sunt capul răutăților din această postare. El e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă!
Doar că de azi stă acasă!”

Sursă: Facebook

Recomandari