„Cel mai curat aer din Europa” se află la Băile Govora, locul de suflet al familiei Ceaușescu! Aici se ascunde o comoară uriașă în pământ!

 
+2 click pentru
galerie

Oricât de incredibil ar suna, România stă pe o comoară uriașă, pe care autoritățile refuză să o valorifice! Imaginile surprinse de reporteri scot la iveală detalii incredibile despre țara noastră!

Staţiunea Băile Govora era cunoscută cândva pentru cel mai curat aer din Europa, dar şi pentru apele sale vindecătoare. Zeci de izvoare cu compoziție chimică extrem de variată erau cândva folosite pentru a trata boli respiratorii, reumatice, neurologice, endocrine și nu numai!

Turiștii veneau aici mai ales pentru nămolul special, despre care mulți spuneau că ar vindeca inclusi paraliziile!

Astăzi însă foişorul de lemn care înconjoară principalul izvor din oraş este distrus, iar pavilionul central de băi este o ruină. În parcul proaspăt reabilitat cu şase milioane de euro tronează o clădire care stă să se dărâme.

Băile Govora, locul în care medicii scriau istorie!

În mijlocul orașului este fostul pavilion central de băi unde, acum aproape o sută de ani, medicii români scriau istorie. Aici au apărut primele cabine cu aer comprimat din Europa, un tratament inovator la acea vreme pentru afecţiunile respiratorii.

 În tot acest timp, clădirea le-a atras interesul mai multor investitori străini, din Germania și Cehia. Dezondământul? Timpul a transformat totul într-o ruină.

Proprietarul, un om de afaceri român, ar vrea să salveze clădirea şi să o transforme într-un hotel de cinci stele, dar „nu sunt bani”. Primăria spune că face promovare cu...pliante.

Cândva o bijuterie turistică, azi un loc desprins dintr-un film horror

O altă clădire istorică, renovată, dar tot nefolosită, este fostul cazino din Govora. A fost proiectat de Virginia Haret-Andreescu, prima femeie arhitect din România şi transformat, în perioada comunistă, în cinematograf. Astăzi, tot cinematograf este, însă doar pe hârtie. Primăria nu are bani să cumpere proiectoare, așa că distracția a fost tăiată de pe lista de priorități. 

Guvernul promite să creeze un fond de investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare. Iar Băile Govora se află pe listă. O treime dintre izvoarele minerale şi termale din toată Europa se găsesc în ţara noastră.

Tot aici, într-un loc ce cândva părea desprins dintr-un adevărat paradis, se află şi una dintre vilele de protocol ale familiei Ceauşescu. Clădirea a fost transformată în pensiune, însă puţini sunt turiştii care au aflat despre ea. 

Și timpul „roade” și ultimul strop de strălucire din Băile Govora, iar locul pare să se pietrifice pentru totdeauna, din cauza nepăsării. Nostalgiile și poate speranța unei vindecări miraculoase sunt lucrurile ce încă îi mai fac pe turiștii români să vină aici...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI