Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Damian Crâșmaru, despre Carmen Stănescu, marea lui dragoste: „Dacă cineva ar vrea să mă trimită din nou pe pământ, să mi-o dea din nou, căci fără EA nu văd nici un rost!”

Primul sex-simbol al cinematografului românesc, actrița Carmen Stănescu, a fost râvnită de mulți bărbați, dar destinul a făcut să fie al unui anume.

Primul sex-simbol al cinematografului românesc, actrița Carmen Stănescu, a fost râvnită de mulți bărbați, dar destinul a făcut să fie al unui anume.

Avea deja 30 de ani, era celebră și iubită de public, când și-a întâlnit sortitul din întâmplare. L-a cunoscut pe actorul Damian Crâşmaru, în 1955, atunci când acestuia din urmă, un tânăr de 24 de ani, i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ''Doamna nevăzută'' de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Trebuiau să joace pe scenă rolul unor îndrăgostiți, iar întâmplarea a făcut să se îndrăgostească și în viața reală. Actrița glumea peste ani că totul ar fi pornit de la o chiflă cu șuncă, una care a jucat rol de madlenă mai târziu în povestea lor.

„Damian Crâşmaru avea 24 de ani şi abia terminase studiile, ca şef de promoţie. În spectacol, avea să joace rolul celui care se îndrăgostea de personajul interpretat de mine. Într-o pauză, la repetiţie, el avea o chiflă cu şuncă, iar eu, cum sunt gurmandă, probabil că aşa căscam nişte ochi la şunca lui, încât mi-a oferit-o. El e cu şase ani mai mic şi mă văzuse jucând şi mă aprecia, dar de îndrăgostit cred că s-a îndrăgostit văzând că mâncam cu atâta poftă”, a povestit actriţa pentru „Jurnalul spiritual”. În 1957 se căsătoreau civil la București, iar în 1961 se cununau religios la Sinaia, așa că în 2007 și-au sărbătorit nunta de aur. Nu au avut copii.

Mereu împreună pe scenă și în viață

Într-un interviu publicat în presă cu ani în urmă, maestrul Damian Crâṣmaru spunea despre soṭia sa: „Dacă cumva cineva ar vrea să mă trimită din nou pe pământ, pun ṣi eu o condiṭie: să mi-o dea din nou, căci fără ea nu văd nici un rost.”

Nu de puține ori, marele actor a revenit asupăra acestei emoționante declarații de dragoste, repetând-o sub o altă formă.

Carmen Stănescu spunea ca secretul unei căsnicii stă „în consideraţie, respect, devoţiune a unuia faţă de celălalt. Este vorba despre existenţa sau nonexistenţa unei afinităţi de idei, de sentimente, de sunete, de culori. Este o întâmplare rară“.

A îngrijit-o ca pe un copil în ultimii ani de viață

Niciodată actorul nu s-a plâns că trebuie să aibă grijă de cea care i-a dat un sens în viață. Ultimii ani nu au fost deloc ușori. În ultima vreme, Carmen Stănescu nu mai putea să se deplaseze din cauza unei boli de oase. În 2017, marele actor Damian Crâșmaru povestea într-un interviu că soția lui nu a fost operată de medici de gonartroză din cauza vârstei înaintate. În contextul dat, artista a avut de suportat dureri chinuitoare, fără a putea primi vreun ajutor specializat. Imobilizată la pat, Carmen a avut un singur sprijin: pe soțul ei care a iubit-o și a îngrijit-o necondiționat.

Pentru a-i putea dedica cât mai mult timp, însuși actorul arenunțat la scenă de dragul ei.

Actriţa Carmen Stănescu nu e deloc bine. A făcut o gonartroză şi nu mai poate merge. Ea a fost şi campioană la atletism, la <suta de metri>, a fost sportivă mare, a mai practicat şi alte sporturi, a fost cinci ani în echipa națională de tir. La vârsta ei, doctorii se tem să o opereze, pentru că e posibil să apară şi alte complicaţii. Merge destul de dificil, nu mai joacă nicăieri şi, sincer, nici eu nu mai vreau să joc, povestea Damian Crâșmaru.

Surse: Jurnalul Spiritual, Ziarul Metropolis

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro