Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Drama din spatele cărții ”Mama și copilul”, cu care a crescut toată România. 113 anchete pentru un singur om!!!

În 1974, la ”Editura Medicală” apare ”Mama și copilul”, o lucrare senzațională pentru acele timpuri, scrisă de soții Herta și Emil Căpraru. Vreme de zeci de ani, chiar și după Revoluție, România se va naște și va crește din paginile cărții. Puțin cunosc, însă, drama din spatele ei, cu autorii arestați și umiliți prin închisorile comuniste, unde aveau să primească bătăi crunte

Coperta, simplă, a celei de-a doua ediții - ”revăzută și adăugită”, din 1978

Emil Căpraru se născuse pe 27 septembrie 1923, în România ”Dodoloață”, undeva prin Dolj. Cel mai mare dintre cei trei copii, avea să urmeze Colegiul Național ”Carol I” din Craiova, pe care-l absolvea în 1943. Tatăl, Constantin, sergent în Armata Română, cade prizonier la Stalingrad. Piere în lagărele de pe teritoriul U.R.S.S. Deja student la Medicină, Emil e chemat, de urgență, la Focșani. Aici era un fel de Cartier General al veștilor despre ostașii români care luptaseră dincolo de Prut. Gândea că după 23 august 1944 își va putea îmbrățișa seniorul. Un fost prizionier îi înmânează fotografia pe care el i-o dăduse tatălui înainte de mobilizare. Află, astfel, că e orfan...

Termină Facultatea de Medicină Umană din București, în 1949. Devenit rezident, profesorul Alfred Rusescu (n.r. 1895 - 1981, medic imens, cel care a organizat pediatria și învățământul superior de medicină pe baze moderne, mentorul marilor profesori pediatrici de mai apoi) îl alege ca asistent pentru Catedra de Pediatrie. Nu halește comuniștii, bolșevicii pun stăpânire pe țară. Încep să se vâneze ”dușmanii poporului”, ”chiaburii”, ”reacționarii”, ”bandiții”. Căpraru e sfătuit să intre în Partidul Comunist, să nu cumva să fie luat la ochi. Deja se făceau informări pe seama sa: ”Element serios, capabil, bine pregătit în munca profesională. Are spirit critic și autocritic desvoltat, precum și un spirit de răspundere personal. Deasemeni era popular și prietenos cu toți salariații în specual cu elementecele ce provin din mediul muncitoresc”.

Pe Calea Plevnei din București se află acum sediul "Iprochim", un institut aflat până în 1989 în subordinea directă a Elenei Ceaușescu. Aceasta este fosta cazarmă Malmaison, o pușcărie militară încă din perioada interbelică. În anii '50, s-a perindat pe aici, în arest preventiv și pentru anchete, toată elita politică și intelectuală anticomunistă (Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu, printre mulți alții).

Dar nu poate sta locului. Prin '56, deși nu mai este student, intră în legătură cu câțiva anticomuniști apropiați de mișcările de la Budapesta. E turnat de Nutti Pătrășcanu ori de Aristotel Popescu. I se pun în cârcă mai multe dosare, printre care și așa-zise relaționări cu cei din ”Experimentul Pitești”. După vreo cinci ani de lucrări infirmative și supravegheri, este arestat pe 13 decembrie 1958. Ce urmează, este greu de descris. 113 anchete pentru un singur om, condamnare la 20 de ani de muncă silnică, opt ani de degradare civilă, confiscarea totală a averii personale și la plata a 500 de lei, chelutieli de judecată. E dus la Uranus, închisoarea de sub pământuri. E bătut, umilit. Ajunge la Jilava, Aiud, Malmaison sau Văcărești. E lovit cu pumnii din toate direcțiile. E readus în celulă, cu capul zdrobit. Ochiul stâng nu se mai distinge. E tratat cu comprese reci, de către ceilalți deținuți, primește hrană cu picătura, pentru că nu poate deschide gura. Își bate joc de anchetatori. De fiecare dată când e obligat să pronunțe nume de ”reacționari”, dă în vileag numai decedați. Iarăși e călcat în picioare. Gardianul Târlă, cel care efectiv a obosit să-l tot altoiască, îl saltă de păr și îi spune: ”Ce vrei, bă, am avut ordin!” Doi ani de zile îl are...coleg de celulă pe marele Constantin Noica. La îndemnul acestuia, se organizează lecții în penitenciar! Pentru că în cameră mai erau trei medici, care primiseră biologia, nutriția și chimia, el se va ocupa de istorie și de geografie.

Ceaușescu a zis să-l dezgroape, dar nu are, nici azi, mormânt! ”E sigur Ionică?” ”Da, l-am recunoscut după părul castaniu!” ”La moarte, ION MIHALACHE era alb ca varul!”

Se gândește acasă...E tot mai trist. Herta Căpraru, soția, fusese extriculată, deja, din facultate, cu un copil de câteva luni. Vreme de șase ani, nu va afla NIMIC despre soț. Nu va ști dacă trăiește ori dacă e azvârlit prin vreo groapă comună.

Când este eliberat, e o legumă. Își vede fiul, ajuns la șapte ani, pentru prima dată în viață. Cum Decretul prevedea și o componentă de rabilitarea a foștilor deținuți politici, e angajat la Spitalul de Copii ”23 August”, unde va lucra 22 de ani. Logic, cu Securitatea mereu pe urmele sale.

Deși ”Mama și copilul” a ajuns la șase ediții, deși lucrarea a avut un succes răsunător, Emil Căpraru a refuzat aparițiile în public

În 1974, soții Herta și Emil Căpraru vin cu o ”nebunie”. Deși ”proscriși”, duc la tipar, la ”Editura Medicală”, volumul ”Mama și copilul”. E o lucrare de excepție despre cum se cresc cei mici, ceva ce nu exista până atunci. Mai mult, este extrem de importantă pentru că are girul a doi specialiști care profesează într-un spital de pediatrie. Redactorul - Șef de aici e și el ”piesă” pentru că, în ciuda dosarului prost al autorilor, primește aprobarea organelor și publică lucrarea de puericultură. Cartea are un succes enorm încă de la prima ediție, e un ”best-seller”. E tradusă, înainte de Revoluție, în limba rusă. După evenimentele din Decembrie 1989, continuă să fie editat. Apar calculatoarele, netul, informația e la un click distanță. Dar volumul ajunge la șase ediții și la sute de mii de exemplare.

Ediția din 1988, cu o copertă ceva mai ”luminoasă”

Terminați cu Centenarul! Ce Unire? Care sărbătoare? I-am omorât pe toți cei care au fost la Alba Iulia!

Herta se stinge în 1991. Medicul Emil Căpraru trăiește până pe 17 ianuarie 2018, când pleacă, la 95 de ani. Multă vreme după pensionare a continuat să ajute, cu sfaturi, tinerele mămici. Ambii s-au regăsit la Cimitirul Evanghelic-Lutheran din București.

Sursa: Flori Bălănescu

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro