Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Film: Eroi de Sacrificiu

Gheorghiu-Dej făcea caterincă de Ceaușescu: ”Bă, față de jidan, te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!”

Titus Popovici, scriitor și scenarist român cunoscut din perioada comunistă, decedează într-un stupid accident rutier, acum 25 de ani. Înaintea de a se stinge, apucase să povestească scene greu de crezut. Cele mai interesante erau acelea în care Gheorghe Gheorghiu-Dej își bătea joc de Nicolae Ceaușescu, de fiecare dată când prindea ocazia. Unii spun că a trebuit să dispar=, tocmai pentru că deținea aceste informații de alcov

Titus Popovici, scriitor și scenarist român cunoscut din perioada comunistă, decedează într-un stupid accident ”rutier”, acum 25 de ani. Înaintea de a se stinge, apucase să povestească scene greu de crezut. Cele mai interesante erau acelea în care Gheorghe Gheorghiu-Dej își bătea joc de Nicolae Ceaușescu, de fiecare dată când prindea ocazia. Unii spun că a trebuit să dispară, tocmai pentru că deținea aceste informații de alcov

E 29 octombrie 1994. Undeva în Delta Dunării are loc o partidă de vânătoare. Se dă după iepuri. La un moment dat, un urechiat se ițește în bătaia puștii. Pasagerul de pe bancheta din spate a unei mașini de teren, decapotabilă, se ridică și trage. A făcut asta de multe ori, nu-i pentru prima oară. Drumul e desfundat, greoi. Detunătura îl sperie pe șoferul ”Jeep”-ului, ce pare luat prin surprindere. Trage, puternic, de volan, mașina se duce direct într-un copac. Urmează o bubuitură, omul de pe scaunul din față scapă cu viață, nu și cel din spate. Capul îi este strivit de pom. Pare o secvență dintr-un film, dar e cruda realitate. Astfel decedează, la doar 64 de ani, Titus Popovici, scriitor și scenarist de seamă, membru corespondent al Academiei Române, titular în C.C. al P.C.R., un tip extrem de respectat printre comuniști.

Gheorghe Gheorghiu-Dej (1901 - 1965) și Nicolae Ceaușescu (1918 - 1989), în februarie 1948, la o întâlnire a tovarășilor comuniști. Se știau de ceva vreme, din închisoare

Bun, și ce legătură are acest incident nefericit cu titlul materialului?

Titus Popovici debutase, în 1951, cu ”Mecanicul și alți oameni de azi”, un volum de schițe redactat în colaborare cu Francisc Munteanu. În '57, adaptează pentru micul ecran ”Moara cu noroc” a lui Slavici. Începe să colaboreze, constant, cu regizori de renume, de la Sergiu Nicolaescu la Manole Marcus, de la Andrei Blaier la Liviu Ciulei. Este autorul faimoasei nuvele ”Moartea lui Ipu”, după care se va realiza, în 1972, ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, acolo unde nepieritorul Amza Pellea va face un rol epocal.

Popovici este bine văzut de către comuniști. La căderea regimului, în 1989, începe să vorbească. Unii spun că prea mult. Mult prea mult. Dezvăluie detalii puțin știute, povestește lucruri din ”bucătăria” C.C. al P.C.R., ajunge chiar mai sus, la istorioare despre Gheorghe Gherorgiu-Dej, Nicolae Ceaușescu ori Nichita Hrusciov. Unele-s trăite la prima mână, altele-s povestite de tovarăși de nădejde. ”Disciplina dezordinii” ori ”Cartierul Primăverii - cap sau pajură”, opere apărute postum, sunt numai două ”locuri” în care Titus Popovici descrie lucruri greu de crezut. Apoi, cu puțină vreme înainte de evenimentul din Delta Dunării, oferă un amplu interviu lui Mihai Tatulici, la postul ”Tele 7 abc”. Mulți spun că ”fatidicul” accident i s-a tras de aici.

Cum l-a dat Gheorghe Gheorgiu-Dej pe Ceaușescu jos din tren în câmp!!!

Între 18 și 25 iunie 1962, Nichita Hrușciov, Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1953 - 1964) și Președinte al Consiliului de Miniștri (1958 - 1964), efectuează o ”vizită de lucru” în România. Se mergea cu trenul guvernamental spre Constanța. Titus Popovici a aflat povestea de la Maurer și Bodnăraș, oficiali comuniști, aflați în vagonul cu pricina. Hrușciov bea puternic și critica tot ceea ce vedea pe fereastră. Nu-i convenea nimic. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, ”hoț”, își nota toate nemulțumirile, sârguincios, într-un caiet. Nicolae Ceaușescu, cel care tocmai raportase încheiere colectivizării, după ce reprimase, personal, pe țăranii care i se opuneau, ”fierbe”.

Citește și După ce s-a prăbușit cu avionul, Ceaușescu a împușcat, cu sânge rece, nouă oameni, cu mitraliera. ”Omul ăla mic mi-a dat un șut în burtă. Am sângerat cinci zile. Atunci l-am blestemat să moară cu mâinile la spate!”

La un moment dat, sare, furios, de pe scaunul său. Se uită la Hrușciov, rămas perplex, și răcenește la acesta: ”Nu vă permit să ne dați sfaturi! Strămoșii noștri cultivau porumbul și știau cum să...” Nu apucă să termine fraza. Gheorghe Gheorghiu-Dej ordonă ca trenul să fie oprit, îl dă jos pe Ceaușescu, în plin Bărăgan, în soare, apoi cere ca locomotiva să-și continue drumul!!!

Hrușciov (cu pălăria în mână), Gheorghe Gheorghiu-Dej, în dreapta sa și Nicolae Ceaușescu, alături de el, la vizita pe care demnitarul comunist a efectuat-o în România

Cum îl persifla Gheorghe Gheorghiu-Dej pe Ceaușescu la fiecare chef!

Ceaușescu îl cunoscuse în lagărul de la Târgu Jiu, acolo unde erau trimiși comuniștii, pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Legendele spun că într-un an de conviețuire, între cei doi ar fi existat relații amoroase. ”Chivu Stoica (n.r. - lider comunist) mi-a spus odată că Ceaușescu ar fi fost <<fetița lui Dej>>”, scria Titus Popovici. Conform scrierilor sale, ”uteciștii cei tineri primeau sarcină să le ușureze viața din închisoare celor mai vârstnici, pentru ca aceștia să se poată concentra mai bine pe problemele strategice”. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Gheorghiu-Dej îl considera pe Ceaușescu doar un clovn de care putea râde. La chefuri, după ce servea ceva, se ridica în picioare și, arătând spre viitorul dictator, spunea: ”Bă! Ăsta-i jidan, bă, nu vedeți ce mutră are? Uite buza, uite nasul...Păi nu vedeți cum râde?” Apoi mergea și mai departe: ”Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!” Deși pare greu de crezut, toată lumea mustăcea, iar Ceaușescu, neavând ce face, tăcea și înghițea!

Dej (prim plan, cu țigara), la împlinirea vârstei de 50 de ani. De câte ori prinde prilejul, râdea de Ceaușescu (dreapta)

Cum a urlat Ceaușescu la Gorbaciov!

Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991, s-au întâlnit de patru ori. Prima dată, în 1985, după numirea lui Gorbaciov. Apoi, în mai 1987, când Raisa și Mihail Sergheevici au venit la București. A treia întrevedere s-a produs în iulie 1989, la o întrunire a Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varșovia, unde cei doi ar fi fost la un pas să se bată, din cauza divergențelor de idei. În fine, ultima discuție a avut loc cu câteva zile înaintea evenimentelor din Decembrie 1989. Pe 4 ale lunii, șefii comuniști merg la Moscova. Gorbaciov tocmai s-a văzut, în Malta, cu George Bush senior, pe 2-3 decembrie, soarta României pare pecetluită, iar liderul sovietic vrea să le explice tuturor cum stă treaba.

Citește și Cutremurul din 1976: Ceaușescu i-a cerut marelui Brejnev Basarabia înapoi: ”Să restituiți ce nu vă aparține!”

Stenograma discuțiilor de aici e vagă, cerberii cenzurii au grijă să apară doar un rezumat ce convine. Dar Titus Popovici se bazează pe niște relații. ”Aveam pe cineva căruia, din când în când, îi mai duceam o sticlă de pălincă bună, de la Gura Zlatna. El mă servea cu documente”. Popovici pune mâna pe transcrierea discuțiilor de la Moscova. ”Asistăm la o trădare a socialismului”, spune Ceaușescu. ”Toate acestea le vom discuta la întâlnirea bilaterală”, parează Gorbaciov. Dictatorul român nu e de acord. Deși, din nou, pare greu de crezut, stenograma arată, clar, că Ceaușescu a țipat la Gorbaciov, conștient că acesta acceptase îngroparea comunismului în această parte de Europă: ”Ești un trădător și un agent al imperialismului!”

În imagini, Gorbaciov și Ceaușescu păreau prieteni. Realitatea era, însă, cu totul alta...

La 25 de ani de la moartea lui Titus Popovici, un demnitar comunist care a luat cu el în mormânt zeci de alte secrete, părerile continuă să fie împărțite: unii merg pe un banal accident de vânătoare, alții spun că ar fi fost ucis...

Credit foto: Fototeca online a comunismului românesc cota 30/1961

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro