Mortul #4555. Tragedia românului ars de viu într-una dintre cele mai mari drame ale omenirii. ”Au umplut giulgiul cu pietre, din el nu mai rămăsese mare lucru!”

 
+6 click pentru
galerie

Pe 6 iulie 1944, în orășelul american Hartford sosește circul. 7.000 de suflete - mulți copii, multe femei - vin în cortul uriaș să vadă spectacolul. O țigară declanșează incendiul, care se propagă imediat, acoperișul fiind uns cu un amestec de parafină și gazolină. 167 de oameni mor, peste 700 sunt răniți. Românul Martin ”Max” Marcus, născut la București, cu 44 de ani în urmă, stabilit în SUA, este ars de viu. Una dintre cele mai mari drame din istoria Statelor Unite

6 iulie 1944 e zi de sărbătoare în orășelul Hartford, Connecticut, SUA. Vine Circul. Bărbații-s plecați pe front, cel de-al Doilea Război Mondial mușcă din Europa, așa că un astfel de prilej mai poate descreți frunțile. Spectacolul e ținut de ”Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus”, una dintre cele mai mari asociații de profil din istorie. Pe atunci, reprezentațiile se dădeau în corturi uriașe. Se strângeau la terminare, animalele erau urcate în tren, spre următoarea destinație, unde se remontau. Pe 5 iulie e programat primul show, dar pentru că nu toate detaliile sunt puse la punct, e amânat. În accepțiunea celor care respiră în circ, acest lucru aduce ghinion. ”Plouă, ninge, e cutremur, noi trebuie să dăm reprezentația”, spun ei. Superstiție au ba, mulți prevestesc o catastrofă, dar bilete se vând precum pâinea caldă, cine mai are timp de interpretarea semnelor? Așa că noua dată e stabilită: 6 iulie.

Două vorbe despre cort. E uriaș, poate adăposti până la 9.000 de persoane pe cele trei ”inele”. 820 de kilograme de parafină au fost dizolvate în 23 de tone de gazolină cu care s-a uns întreg acoperișul, pentru o etanșare perfectă și pentru ca ploaia să se prelingă în caz de vijelii, tunete și fulgere. Da, veți spune că vorbim despre o bombă, dar acestea erau uzanțele acum 80 de ani.

Cu o oră înainte de show se estimează că s-au adunat 7.000 de suflete. Cifra exactă nu se va cunoaște niciodată. Mulți copii, multe femei. Spectacolul pornește. După dresura de lei, după ce felinele sunt scoase din circ, cineva scapă o țigară pe jos.

8. OPT MINUTE!

Atât durează ca ”instalația” să ia foc și să ardă complet. Deși se pune muzica specifică evacuării, deși se cere ca aceasta să fie făcută calm, lumea se calcă în picioare. E un haos uriaș, parafina și gazolina ard incredibil de repete. Practic, totul se mistuiește! Cad inclusiv bârnele de sprijin, iar ceea ce mai rămăsese nears din cort, prinde spectatorii ca într-un cuptor uriaș. Emmett Kelly, unul dintre cei mai apreciați comedianți din istoria SUA, sare să stingă cu apă ce se mai poate stinge. Un fotograf îl trage într-o poză de primă pagină, cu titlul: ”Și clovnii plâng!”

167 de morți. Acesta este numărul oficial. În privința răniților, cifrele diferă. Peste 700 de oameni ajung la spital, dar unii, speriați, fug, efectiv, din oraș, preferând să se trateze singuri! Se decretează doliu național!

MARTIN ”MAX” MARCUS

Da, numele nu sună românește. Dar omul e născut la București, fix în 1900, pe 4 ianuarie. Origini evreiești. În 1920, emigrează în SUA. Se căsătorește cu Elsie, au doi copilași: pe Melvin și pe Aaron. Pune bazele unui fel de ”Nufărul”, curățătorie de haine, vopsitorie. Ceva ce merge, aduce bani. Se alege cu o tuberculoză care-l chinuie, ajunge pe la sanatorii. Scapă. Pe 6 iulie are bilele la Circ. Melvin are 16 ani, nu mai vrea să vină, așa că Martin ”Max” Marcus se duce acolo cu soția și fiul cel mic. În timpul incendiului se pune paravan pentru ei! Un gest normal, dar un gest eroic! Trupul său va fi atât de carbonizat, încât nimeni nu-l recunoaște!!! I se pune doar o etichetă, un număr, #4555, iar doamna Elizabeth Lodge spune că este al ei frate, Stanley Leonard, din Simsbury. Când ajunge acasă, îl găsește viu pe acesta!!! Elsie simte că ceva e în neregulă: Max nu s-a mai întors! Ei au scăpat, dar capul familie a rămas pe acolo, pe undeva. Finalmente, îl identifică. ”În giulgiu au pus mai multe pietre, să pară mai greu, pentru că din el nu mai rămăsese mare lucru”, spun prietenii. Familia primește 12.000 $ despăgubiri, dar nu asta contează...E înmormântat pe 7 iulie, în cimitirul de pe strada Barbour.

Tragedia - una dintre cele mai mari din istoria SUA pe timp de pace - schimbă, definitiv, regulamentul de funcționare în cazul unor astfel de spectacole: dispar corturile, showurile având voie a ”se da” doar în spații special concepute, cu respectarea tuturor normelor de securitate.

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe