Live acumX Factor
Prime Time 20:30X Factor

S-a logodit după o oră de discuție, a învățat româna într-un an și a murit „ca un pui”! Portretul neștiut al regelui Carol I

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut pe 20 aprilie 1839 și a decedat pe 10 octombrie 1914, la vârsta de 75 de ani. A fost domnitorul, apoi regele României, care a condus țara după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.

sursa foto: filmteatrujurnal.blogspot.com

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut pe 20 aprilie 1839 și a decedat pe 10 octombrie 1914, la vârsta de 75 de ani. A fost domnitorul, apoi regele României, care a condus țara după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.

Partea de istorie o știe toată lumea, dar puțini sunt cei care au avut curiozitatea să descopere portretul fascinant al regelui cu cea mai lungă din istoria statelor românești. În cei 48 de ani în care a condus, Carol I a luptat pentru independența țării, a redresat economia, a înființat instituții specifice statului modern, a câștigat Dobrogea și a ridicat castelul Peleș. Așa ar suna pe scurt realizările sale, regele care s-a remarcat printr-o minte sclipitoare, mult tact, eleganță și un „noblesse oblige” pe care astăzi îl mai găsim doar în cărți.

CAROL VINE ÎN ȚARĂ SUB ACOPERIRE

Are loc o lovitură de stat și Cuza este îndepărtat, iar țara rămâne pe mâna unui guvern provizoriu. Ca să nu riște să piardă unirea Moldovei cu Țara Românească, politicienii vremii au fost nevoiți să ia măsuri urgente. Ion C. Brătianu se duce în Germania și îl caută pe Carol, ca să-l convingă să devină principe. Totuși, călătoria a fost periculoasă. Ca să se ferească de inamici și să stea departe de conflictul dintre țara sa și Imperiul Austriac, tânărul Carol călătorește sub acoperire, sub numele de Karl Hattingen, cu trenul de la Dusseldorf la Zurich, Viena și Budapesta, folosind numele Karl Hettingen.

S-a logodit după o oră de discuție, a învățat româna într-un an și a murit „ca un pui”! Portretul neștiut al regelui Carol I

Regele Carol I, la 27 de ani

30.000 de oameni l-au așteptat la București. În mai 1866 e proclamat domnitr al României și în 1881 devine primul rege al țării.

PORTRETUL NEȘTIUT AL REGELUI

Iubit de popor, respectat și apreciat, Carol I a fost adesea descris ca fiind „o persoană rece”. Chiar soția sa, regina Elisabeta, spunea adesea că este „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Meticulos din fire și extrem de atent la orice detaliu, Carol I electriza și își impunea practic stilul celor din jur. Funcționa cu precizia unui ceas elvețian și mereu deschidea ușa Parlamentului când ceasul bătea 12 fix.

Nu era înalt, dar modul demn în care pășea pe lângă toți, cu capul ușor ridicat, îl făcea să pară mai înalt decât este, în realitate. Avea o privire fulgerătoare, ce îi făcea pe mulți să se simtă inconfortabil. Mergea soldățește, vorbea scandat, dar era șarmant și „aducea un aer occidental societății cu moravuri orientale”, așa cum descriu istoricii. Nu se depărta niciodată de simțul datoriei, pe care îl punea mai presus de orice.

SALUTA CU UN SINGUR DEGET ȘI NOTA TOTUL

Se spune că saluta doar cu un deget. Dacă cineva primea două degete sau palma întreagă, atunci cu siguranță era vorba despre ceva extraordinar. Inteligent, pasionat de citit și mai ales istorie, Carol I îi fermeca pe toți cu eleganța și aerul de noblețe. Nu avea niciodată gesturi de familiaritate cu nimeni și nu uita, în nicio secundă, că el este regele.

S-a logodit după o oră de discuție, a învățat româna într-un an și a murit „ca un pui”! Portretul neștiut al regelui Carol I

Regele Carol I, portret

Nota în fiecare zi absolut orice mișcare făcută, orice gând sau lucru auzit, ca să nu uite nimic. Și avea o memorie de invidiat, chiar și în ultima perioadă a vieții.

Știa germana, franceza și engleza, iar limba română a învățat-o într-un an. Doar un an.

Avea darul de a „citi omul”, cu bune și cu rele. Vedea dincolo de aparențe și, nu de puține ori, inteligența l-a făcut să își sublinieze autoritatea chiar și în cele mai dificile situații.

„ASTA-I MUZICA CE-MI PLACE”

Nu îi plăcea muzica și îi lipsea complet simțul artistic. Prin primăvara lui 1877, țara era în timpul Războiului de Independenţă de sub Imperiul Otoman. Carol I a vizitat bateriile regale române de la Calafat, unde a dat ordin să se deschidă focul. Când s-a auzit prima lovitură de tun românesc împotriva otomanilor, regele Carol I a rostit celebra frază „Asta-i muzica ce-mi place!”.

LOGODIȚI LA O ORĂ DE CÂND S-AU CUNOSCUT

Prima iubire a lui Carol a fost la 19 ani, atunci când acesta s-a îndrăgostit de prințesa franceză Anna Murat din familia Bonaparte, dar regele Prusiei nu a fost de acord cu căsătoria lor, ,,din rațiuni de stat’’.

Timpul a trecut, Carol a mai crescut și a fost nevoit să facă pasul cel mare. Momentul căsătoriei a fost unul și mai puțin obișnuit. Rece și calculat, Carol face o călătorie în Europa ca să își caute o aleasă. Pune ochii pe Elisabeta de Wied, cu care stă de vorbă preț de o ORĂ! Concluzia lui? „Harnică, iubitoare de oameni, cultă și talentată”. S-au logodic pe loc și s-au căsătorit în 1869. Totuși, cei doi erau firi atât de diferite și mariajul a fost unul oarecum formal.

S-a logodit după o oră de discuție, a învățat româna într-un an și a murit „ca un pui”! Portretul neștiut al regelui Carol I

Regele Carol I și regina Elisabeta

SINGURUL COPIL I-A MURIT

Din mariajul lor se naște principesa Maria, căreia îi este dat să trăiască doar patru ani și să moară de scarlatină. Decesul fetiței produce întrăinarea celor doi. Abia spre finalul vieții cei doi s-au mai apropiat și au devenit prieteni.

Când regele a murit, „ca un pui” (așa cum a descris regina Elisabeta), trenurile toate s-au oprit și au ținut câteva minute de reculegere...

Jurnalul intim al regelui Carol I, tradus după manuscrisul original scris cu caractere gotice, a fost restituit recent (25 iunie 2007) cititorului român sub îngrijirea istoricului Vasile Docea.

Jurnalul include planurile pentru țară cât și planurile sale personale.

Surse: wikipedia.ro, historia.ro, adevarul.ro, mirabilismundis.blogspot.com

Recomandari