Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Se împlinesc 180 de ani de la încoronarea Reginei Victoria. Suverana, extrem de nonconformistă într-o vreme în care femeile priveau amorul ca pe o „datorie”.  Nudul secret pe care i l-a dăruit prințului Albert - FOTO

Se împlinesc 180 de ani de când la tronul Regatului Unit a ajuns regina Victoria, despre care numeroși istorici au recunoscut că avea un libidou crescut. Unii dintre ei au sugerat chiar că suverana era un „prădător sexual” care și-a devorat soțul, pentru care a ținut doliu timp de patru decenii.

Se împlinesc 180 de ani de când la tronul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a ajuns regina Victoria, supranumită „bunica Europei”, despre care numeroși istorici au recunoscut de-a lungul vremii că avea un libidou crescut. Unii dintre ei au sugerat chiar că suverana era aproape un „prădător sexual” care și-a devorat soțul tolerant, dar epuizat – prințul Albert, pe care ea l-a iubit nebunește și pentru care a ținut doliu timp de patru decenii, deși a avut și alți parteneri după moartea lui.

Regina era, indubitabil, o persoană extrem de pasională, care iubea partidele de amor. Acest detaliu este remarcabil, întrucât la acea vreme femeile căsătorite considerau că relațiile sexuale sunt mai degrabă o „datorie” a lor față de parteneri. Detaliul surprinde și în contextul în care la acea vreme accesul la metode de contracepție și la avort era limitat, iar femeile nășteau fără calmante.

În secolul al XIX-lea, se considera că femeile cu dorință sexuală crescută erau bolnave – dorința lor era considerată periculoasă. Femeile erau etichetate ca „nimfomane” dacă visau, gândeau sau întrețineau prea mult relații sexuale. Ele erau „tratate” prin îndepărtarea clitorisului sau li se puneau lipitori pe perineu. Altora le era recomandat să se abțină de la carne și vinars sau să se spele cu borax.

Atracția pe care regina a simțit-o pentru soțul ei a rămas scrisă în istorie. După ce l-a întâlnit pentru a doua oară, în anul 1839, ea a scris în jurnalul ei: „Este extraordinar de chipeș - are ochi albaștri atât de frumoși și un nas desăvârșit și o gură atât de drăguță. O figură frumoasă, cu umeri largi și talie conturată. Inima îmi bate destul de tare”.

Regina Victoria a scris despre „amorul divin” din noaptea nunții: „A fost o experiență plăcută și uluitoare… Nu am mai petrecut niciodată o asemenea seară… M-a prins în brațele lui și ne-am sărutat din nou și din nou”.

În 1857, după a născut cel de-al nouălea copil, doctorul reginei Victoria, Sir James Reid, i-a spus acesteia că ar trebui să nu mai rămână însărcinată. La această veste, suverana ar fi reacționat: „Asta înseamnă că nu voi mai putea să mă distrez în pat?”.

Reginei îi plăceau nudurile

Deși a fost reprezentată de numeroase ori drept „pudică”, reginei Victoria i-ar fi plăcut, de fapt, tablourile cu siluete nud. Suverana i-a dăruit soțului ei, prințul Albert, câteva picturi în care subiecții apar goi. Între acestea s-au numărat lucrările „Una Among the Fauns and Wood Nymphs” și „ The Disarming of Cupid”, pictate de William Edward Frost, precum și „Florinda”, semnată de Franz Xaver Winterhalter.

În plus, regina Victoria a comandat un portret „nud” al ei, cunoscut drept „imaginea secretă”, această lucrare fiind menită să fie văzută doar de prințul Albert. Regina i-a dăruit soțului ei acest tablou cu ocazia zilei lui de naștere, când el a împlinit 24 de ani. La acea vreme, această imagine a reginei – cu părul desfăcut și cu o privire îndepărtată – ar fi fost considerată „ispititoare”.

Nu i-a plăcut să aibă copii și asemăna căsnicia cu „o loterie”, în ciuda iubirii profunde pentru prințul Albert

Regina Victoria a născut nouă copii, într-o perioadă de 15 ani. Dacă la prima naștere a spus că „Pare un vis să dai naștere unui copil” și că s-a simțit „mândră” de primul ei bebeluș, Vicky, ulterior, viziunea ei s-a schimbat radical.

Când fiica ei cea mare, Vicky, i-a scris despre bucuria de a deveni mamă la rândul ei, regina Victoria i-a răspuns tăios.

„Ceea ce spui tu despre mândria de a da viață unei ființe este frumos, dragă, dar recunosc că nu pot să gândesc la fel. Din punctul meu de vedere, în momentul nașterii, noi, femeile, părem mai degravă vaci sau câini – săraca noastră natură devine atât de animalică și inestetică”, i-a scris suverana.

Regina și-a exprimat dezgustul cu privire la căsnicie și sarcină, asemănând mariajul cu „o loterie”.

„Toate căsătoriile sunt așa o loterie! Fericirea este întotdeauna un schimb – săracele femei devin sclavele soților, fizic și moral. Asta îmi rămâne de fiecare dată în gât”, a scris Victoria.

Suverana a comparat bebelușii cu „broaște mici”, iar despre alăptat spunea că este un „act animalic”. Prințul Albert i-a scris că „este păcat” că nu poate găsi „consolare” în compania copiilor ei.

Unii dintre descendenți ai ei au fost victime ale hemofiliei

Hemofilia a mai fost numită și „Boala regală”, deoarece a fost transmisă prin intermediul reginei Victoria în mai multe familii regale. Această boală transmisă ereditar este caracterizată printr-o tulburare a coagulării sângelui.

Unul dintre copiii reginei, Leopold, a fost bolnav de hemofilie, iar două fiice ale suveranei au fost purtătoare pentru această maladie. Una dintre ele, Beatrice, s-a măritat în familia regală spaniolă și a transmis boala moștenitorului tronului. Cealaltă fiică, Alice, a avut la rândul ei o fiică ce a purtat boala și a transmis-o moștenitorului coroanei Rusiei - prințului Alexei Romanov, care a murit asasinat alături de familia lui.

Victoria ținut doliu pentru prințul Albert timp de patru decenii, dar ar fi avut și alți parteneri

Regina Victoria a trăit cu 40 de ani mai mult decât soțul ei, care a murit la vârsta de 42 de ani, după ce s-a luptat îndelung cu o maladie ce ar fi fost febră tifoidă. Unii medici ai vremurilor noastre au sugerat că el ar fi suferit, de fapt, de Boala Crohn - un tip de boală inflamatorie intestinală ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus.

Suverana a intrat în depresie după moartea soțului ei – durerea ei a fost atât de mare, încât a refuzat să aibă apariții publice timp de aproape trei ani. Perioada de doliu în era victoriană era de un an, dar regina a ținut doliu pentru tot restul vieții – de-a lungul celor patru decenii pe care i-a trăit fără prințul Albert. Regina a murit la vârsta de 81 de ani.

Ea a ordonat ca încăperile prințului să fie păstrate exact așa cum le-a lăsat el. În plus, le-a ordonat servitorilor ei să întindă câte un nou costum pentru soțul ei în fiecare zi, precum și să îi schimbe apa pentru baie.

Totuși, după moartea prințului Albert, regiona Victoria ar fi avut și alți iubiți. La un moment dat, scoțianul John Brown, care o însoțea la pescuit și la vânătoare, i-a intrat în grații. Corespondența dintre cei doi a dezvăluit că între ei exista mai mult decât amiciție – o relație pasională. Când el a murit, în 1883, regina a primit din nou o lovitură teribilă.

De altfel, Victoria le-a cerut secretarului și medicului ei să fie îngropată cu două verighete pe inelarul de la mâna stângă – cea de-a doua fiind primită de la John Brown.

La patru ani după moartea lui Brown, 1887, indianul Karim Abdul, în vârstă de 27 de ani, a ajuns în preajma reginei Victoria, care avea vârsta de 68 de ani. Karim era înalt, brunet și chipeș. În mai puțin de un an, el a devenit confidentul reginei, tulburând atmosfera din familia regală.

Alexandrina Victoria (24 mai 1819 - 22 ianuarie 1901) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice. Ea a fost fiica Prințului Eduard, Duce de Kent și Strathearn, al patrulea fiu al regelui George al III-lea. Ducele de Kentși regele au murit în 1820 și Victoria a fost crescută sub supravegherea atentă a mamei ei de origine germană, Prințesa Victoria de Saxe-Coburg-Saalfeld. Ea a moștenit tronul la vârsta de 18 ani, după ce cei trei frați mai mari ai tatălui ei au murit fără să lase moștenitori legitimi în viață. Încoronarea ei a avut loc la 28 iunie 1838, Victoria devenind primul monarh care a avut reședința la Palatul Buckingham.

Cei nouă copii ai ei și ai Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha și cei 26 din cei 34 de nepoți ai lor au atins vârsta maturității și s-au căsătorit în interiorul altor case regale sau familii nobile de-a lungul continentului. Astfel, Victoria câștingându-și numele de „bunica Europei".

Până la 9 septembrie 2015, regina Victoria a avut cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit – de 63 de ani și 7 luni. Ea a fost depășită la acea dată de regina Elisabeta a II-a, în prezent în vârstă de 92 de ani. Actuala suverană a ajuns la tron pe 6 februarie 1952, după ce a murit tatăl ei, regele George al VI-lea.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro