Regretata Cristina Stamate, despre cea mai mare tragedie trăită în viață! „Când i-am văzut mâinile încrucișate pe piept tatei, am zis că le știu de undeva, și atunci am realizat că erau exact ca ale mele!”

La o zi după ce buna ei prietenă, Stela Popescu, a fost înmormântată, lumea teatrului românesc primește o nouă lovitură, odată cu moartea actriței Cristina Stamate. Artista a ales să se retragă din viață discret, parcă ghidându-se ân ultimele clpe de aceleași principii care au ghidat-o mereu. A trăit discret, a preferat să se descurce singură, fără a-i deranja pe alții, chiar și în cele mai crunte momente.

La o zi după ce buna ei prietenă, Stela Popescu, a fost înmormântată, lumea teatrului românesc primește o nouă lovitură, odată cu moartea actriței Cristina Stamate. Artista a ales să se retragă din viață discret, parcă ghidându-se ân ultimele clpe de aceleași principii care au ghidat-o mereu. A trăit discret, a preferat să se descurce singură, fără a-i deranja pe alții, chiar și în cele mai crunte momente.

O mamă grijulie, un tată petrecăreț

Unul dintre acestea a fost moartea părinților. Cristina mai era studentă, iar prima tragedie - pierderea prematură a tatălui - a prins-o total nepregătită, de parcă pentru așa ceva există un timp în care te gândești mîcar că ai putea rămâne singur pe lume./p>

„Tata a murit la 54 de ani, iar eu nu împlinisem încă 20 de ani, eram studentă la facultate. Când i-am văzut mâinile încrucișate pe piept, am zis că le știu de undeva, și atunci am realizat că erau exact ca ale mele. Și nu doar mâinile, ci și mersul și modelul. Eu nu semăn cu mama, care era admirabilă, ci cu tata, care era un risipitor de viață, era mereu vesel. Mama era temeinică, strângea pentru copii, iar el iubea petrecerile și-i spunea mamei că este pustnică. Și ei i-ar fi plăcut să se distreze, dar nu-și permitea cu trei copii”, povestea actrița acum câțiva ani pentru Revista ”Taifasuri”. Durerea a fost de fiecare dată împărțită la trei, căci actrița are doi frați.

Pierderea mamei, o tragedie năpăstuitoare

Chiar dacă a experimentat de timpuriu moartea tatălui ei, nimic nu avea să o călească îndeajuns pentru ceea ce a urmat: pierderea mamei. A primit chiar și „semne” greu de înțeles pentru o minte sceptică.

„Altă dată, când a murit mama mea, eram la mare, aveam un spectacol de cabaret, care se termina la 1:00 noaptea și urma să ajung, cu trenul, la București dimineața. Fratele meu m-a sunat și mi-a zis că, dacă mai vreau s-o prind în viață, trebuie să vin în noaptea aceea acasă. Era greva CFR, eu nu eram cu mașina, și atunci cineva mi-a dat o mașină, dar care era foarte proastă. A condus un prieten, că eu nu eram în stare, am făcut multe ore, am plecat la 2:00 și am ajuns la 8:00 acasă, iar eu întrebam mereu cât e ceasul. La un moment dat, am văzut cum o pasăre s-a lovit de parbriz, am tresărit și l-am întrebat cât este ceasul și mi-a spus că era 7:00. Am ajuns, din lift am aflat că a murit mama, pentru că o asistentă mi-a spus condoleanțe, am intrat în casă, iar fratele meu mi-a zis: „A murit acum o oră, la 7:00.” După o săptămână, când m-am văzut cu prietenul care a condus, i-am spus: „Știi când a murit mama? Când s-a lovit pasărea aceea de parbriz, te-am întrebat cât este ceasul și mi-ai spus că este 7.00.” Și mi-a răspuns: „Te rog să mă ierți, dar nu s-a lovit nicio pasăre de parbriz în timpul drumului nostru!” Mi-e greu să înțeleg...”, a povestit actrița.

"Sufletul teatrului de stradă" s-a stins

Actriţa Cristina Stamate a decedat în această dimineață, în jurul orei 7.00, au confirmat medicii. Ea era internată în secţia de terapie intensivă de la Spitalul Floreasca din Capitală. Cristina Stamate s-a născut în 1946 la București și a fost actriță a Teatrului de Revista Constantin Tănase. A jucat în sute de spectacole de revistă și a fost profesoară de teatru pentru copii. Era supranumită "sufletul teatrului de stradă".

Cristina Stamate a fost internată de urgență, joi, la Spitalul Floreasca, după ce i s-a făcut rău. Asistenta care a ajuns la locuința actriței spune că era confuză, deshidratată și avea tensiunea mică. După ce i-au făcut mai multe investigații, medicii de la Spitalul Floreasca au decis să o interneze în secția de terapie intensivă. Cristina Stamate a avut, în trecut, probleme cardiace și un accident vascular cerebral.

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti.

Ultimele știri