Să știi că nu te-am uitat, Laura Stoica! „S-a născut o stea pe cer din veșnicie, și-a primit chemarea sa. A primit și-un loc în galaxie...”

 
+3 click pentru
galerie

Rebelă... Rebelă și plină de viață. Așa s-a născut, a trăit și a murit cea despre care întreaga lume artistică din România crede că este cea mai bună voce feminină din istoria rock-ului autohton. Firesc, premiile, aprecierile, laudele nu mai contează în cazul ei. Laura Stoica s-a retras din scenă asemenea unui actor grăbit atunci când viața îi părea mai frumoasă ca oricând. De ce? Pentru că Dumnezeu îi ascultase rugile și o învrednicise să poarte în pântec acel copil pe care și-l dorise de multă, multă vreme.

Citește și:

Impresionant. A apărut biletul de adio al Mădălinei Manole

SPRIJIN PENTRU EDUCATOARE, REFUZATĂ DE ADRIAN PĂUNESCU

Viața îi oferise multe Adrianei, căci numele său adevărat nu era Laura ci Adriana Laurenția. O familie iubitoare și numeroasă. La scurt timp după venirea sa pe lume, Adriana și ai săi au plecat din Alba Iulia, stabilindu-se la Târgoviște, orașul copilăriei și al tinereții sale. 

Cei alături de care a copilărit își aduc aminte de Adriana ca fiind o fetiță pe cât de neascultătoare, pe atât de inventivă, responsabilă și veselă. Încă din perioada grădiniței a avut o mare dorință de a ieși în evidență. Se auto-intitula „doamna de la televizor” pentru că le cerea colegilor săi să fie foarte atenți la ceea ce făcea. Educatoarele se bazau pe ea și îi pasau din responsbilități, iar Adriana se achita de sarcini perfect, micuții din grupa ei executându-i ordinele fără să crâcnească.

Odată cu trecerea anilor, Adriana a început să cânte. O făcea cu pasiune, o făcea tot timpul, bănuind că notele, acordurile și melodiile o vor transforma în „doamna de la televizor”, așa cum își dorise dintotdeauna. A început la Şcoala Populară de Artă din Târgovişte. Se perfecționa, iar vocea sa total diferită de a vedetelor muzicii ușoare românești de la acea vreme le-a atras atenția celor care se ocupau de formarea sa ca artistă. Nimic nu i se părea prea greu când venea vorba de marea ei pasiune. mergea la școală, apoi la perfecționare, la cursuri de teatru. Părea că are nouă vieți, toate puse-n slujba artei. 

Prima provocare adevărată din viața sa a avut loc cu ocazia unei reprezentații a Cenaclului Flacăra în Vechea cetate de Scaun. Adriana a mers să-l impresioneze pe marele Adrian. Păunescu. Numai că o chitară dezacordată și emoțiile uriașe i-au compromis prima șansă la o carieră muzicală. 

DE LA RESTAURANTELE DIN TÂRGOVIȘTE PE SCENA DE LA MAMAIA

A urmat o scurtă perioadă petrecută în formația fraților Rădulescu, cei care deveniseră cunoscuți la nivel național după ce compuseseră și cântaseră celebra piesă de petrecere „Gata cu țăranii s-au emancipat”. Interpreta melodii din repertoriul autohton și internațional la restaurantul unde formația avea contract și chiar la petrecerile private ale vremurilor. Adriana știa însă că nu acesta este destinul său. 

1990. Primul an de libertate pentru români. Undeva într-o garnizoană din Târgoviște mai mulți soldați privesc fără să clipească o tânără superbă pe scena Festivalului Mamaia. Fata termină de cântat piesa „Dă Doamne cântec”, iar privirile tuturor se îndreaptă către un militar în termen, care abia își poate opri lacrimile. „Cum? Sora ta e Laura Stoica?”, îl întreabă unul dintre colegii de arme. Soldatul Stoica Alexandru dă din cap afirmativ. Urmează o pauză scurtă și multe aplauze. Apoi un telefon de la superior, care-l felicită pe tânăr. Sora lui, Adriana, devenise Laura Stoica și își începuse drumul către celebritate mai frumoasă ca niciodată.

În scurt timp, dâmbovițeanca ajunge să fie „ofertată” de cei mai importanți compozitori. Apar hit-urile. „Un actor grăbit”, „Mai frumoasă”, „Nicio stea”, „Focul”. Apar premiile, apare recunoașterea națională. Apoi cea internațională. Adriana devine în scurt timp una dintre marile voci ale României.

BUCURIA SUPREMĂ ȘI APOI... LINIȘTEA

Profesional, Laura Stoica reușise. Fusese încoronată drept regina rock-ului românesc, devenise un nume respectat chiar și în străinătate. Pe plan personal ceva scârțâia totuși. Avusese câteva relații, dar povestea ei de dragoste nu fusese scrisă încă.

La jumătatea anilor 2000, însă, a apărut Cristi. Îl știa de multă vreme. Era rocker de-al ei. Bătuse în tobe la Metrock. Au lucrat împreună și s-au îndrăgostit nebunește. Pasiunea lor avea să le aducă un alt cadou minunat. Vestea că Laura era însărcinată a fost cea mai mare și ultima bucurie pe care avea s-o trăiască frumoasa artistă. La câteva luni după ce primise șansa de a naște un copil, Laura Stoica avea să se stingă. Brusc și asurzitor de dureros. Într-un accident de mașină teribil. 

Dar n-o să vorbim astăzi despre moarte. Nu e loc. Astăzi este ziua venirii pe lume a ei, a stelei muzicii românești.

Să știi că nu te-am uitat, Laura Stoica!

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe