După 32 de ani de la filmarea peliculei "Năpasta", primul şi singurul film în care au jucat împreună, Dorel Vişan şi Vladimir Găitan au stat faţă în faţă, din nou, în "Platoul prietenilor de la 11", de această dată, în postura de invitaţi.
Printre amintiri, nostalgii şi fragmente din "anii de aur".... Dezamăgit de cinematografia din prezent, dar foarte optimist în ceea ce priveşte evoluţia actorilor din România, actorul Dorel Vișan a vorbit despre situaţia în care se află teatrul şi filmul românesc.
"Noi exersăm o vocaţie, nu e meserie actoria. Singura confirmare este publicul, dar nici el nu este întotdeauna avizat. Tot noi îl stricăm, îi dăm ce nu trebuie. Trebuie să slujeşti publicul. Artiştii de la noi aşteaptă să fie ei slujiţi. Dacă faci un film, un spectacol pe care lumea nu îl înţelege, îl poţi ţine pentru tine. Te uiţi la el cât vrei (...)
Dorel Vișan, în "Năpasta"
Filmului românesc din 2018 îi lipseşte adevărul vieţii. Dacă nu-l conţine, nu are nicio valoare. Artiştii au luat-o pe nişte cărări inspirate din alte părţi, nu de la noi. Noi am avut un treatru şi un film extraordinare, actori mari. Sunt şi acum, dar nu sunt folosiţi cum trebuie", mărturisește actorul.
Actorul Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, la Tăuşeni, judeţul Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie ''Ion Luca Caragiale'' din Bucureşti, în 1965. După absolvire a fost angajat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde a desfăşurat o importantă activitate teatrală interpretând peste 40 de roluri în teatru, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner.
Are o bogată filmografie, fiind distribuit în peste 50 de filme, producţii româneşti şi internaţionale, între care: ''Păcală'' (1974) - filmul de debut al lui Dorel Vişan,''Semnul şarpelui'' (1981), ''Probleme personale'' (1981), ''Castelul din Carpaţi'' (1981), ''Baloane de curcubeu'' (1982), ''Năpasta'' (1982), ''Declaraţie de dragoste'' (1985), ''Pădureanca'' (1987), ''Moromeţii'' (1987), ''Iacob'' (1988), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (1993), ''Senatorul melcilor'' (1995) și multe altele.