Michael Jackson, „Regele muzicii pop”, a murit pe 25 iunie 2009, în urmă cu 10 ani. Ultima zi din viața artistului a decurs normal, până la un punct, când lucrurile au luat o întorsătură neașteptată și tragică.
Pe 24 iunie, acesta a stat până târziu la o repetiție pentru concertele pe care urma să le țină în următoarele săptămâni în Londra. A ajuns acasă după miezul nopții și pentru că nu reușea să adoarmă, l-a sunat pe doctorul Conrad Murray, care era plătit de Jackson cu 150.000 de dolari pe lună pentru a-i fi doctor personal.
Se știa că Michael Jackson avea probleme cu somnul și se folosea de somnifere puternice pentru a adormi. În primele ore ale zilei de 25 iunie, medicul i-a dat lui Michael Jackson o serie de sedative diferite, încercând să-l ajute să doarmă. Dar nu au avut efectul dorit, iar doctor Murray a spus că megastarul a devenit din ce în ce mai agitat din cauza repetițiilor pentru Londra: „Trebuie să fiu pregătit pentru spectacolul din Anglia", a spus el, potrivit medicului.
La ora locală 10:00, megastarul era încă treaz. Medicul Murray a spus că Michael Jackson a insistat să i se administreze un sedativ mai puternic: „Te rog, dă-mi niște lapte ca să dorm!”. Acesta se referea la propofol, un medicament care seamănă cu laptele. Medicul a consimțit și a spus că a administrat medicamentul printr-o injecție intravenoasă în jurul orei 10:40.
În urma anchetei realizate după moartea artistului, doctorul Murray a afirmat că a rămas alături de Michael Jackson pentru a verifica dacă totul este bine, însă a lipsit două minute atunci când a fost la baie. Când s-a întors, artistul pop nu mai respira.
Murray a precizat polițiștilor că i-a administrat artistului sedativul propofol timp de 60 de nopți la rând până la 22 iunie 2009.
Întrebat la audieri de ce nu a sunat ambulanța imediat, acesta a răspuns că s-a ocupat de găsirea pulsului și resuscitarea cântărețului, apoi a contactat unul din bodyguarzii lui Michael Jackson și l-a instruit să arunce probele incrimnatorii: sticle, perfuzii, medicamente, flacoane, seringi și rezervoare de oxigen, apoi a sunat ambulanța.
Ajunși acasă la artist, paramedicii nu l-au recunoscut pe artist, acesta fiind slab, palid la față și cu o perfuzie care îi atârna de mână. Copiii lui Michael Jackson, Paris și Prince, au fost feriți de eveniment. Atât medicii cât și familia au încercat să protejeze copiii pentru a nu crea și mai multă panică, aceștia neștiind ce anume se întâmplă cu tatăl lor.
A fost preluat de ambulanță și dus la un spital din Los Angeles, unde au continuat manevrele de resuscitare. O oră și 13 minute mai târziu a fost pronunțat decesul. Până atunci, presa și mulți fani se adunaseră în fața unității medicale.
După anunțul oficial despre moartea celui mai mare artist din lume, au ieșit la iveală cele mai ascunse informații despre Michael Jackson și s-au creat conspirații care sunt susținute și în ziua de azi.
TMZ a fost prima instituție media care a făcut public decesul, la ora locală 14.44. Din cauza volumului de căutări pe marginea subiectului, mai multe site-uri au căzut: Twitter, TMZ și Wikipedia sunt doar câteva dintre ele.
Imediat cum moartea acestuia a fost declarată oficial de către autorități, s-a început o anchetă în care a fost audiat și doctorul Conrad Murray.
În urma audierior, în 2011, medicul lui Michael Jackson a fost găsit vinovat pentru omor din imprudență și condamnat la patru ani de închisoare. Însă, grație purtării lui exemplare și a faptului că inchisorile din California era suprapopulate, acesta a fost eliberat după doi ani.