„Constantin Noica spunea ca oamenii iarta mai degraba crimele cuiva, dar nu pot ierta meritul. La romani, aceasta neiertare a devenit traditie" - declara Maria Gheorghiu anul trecut, cand Adrian Paunescu trecuse in Lumea celor Drepti.
Meritul constituie deseori motivul bascaliei, daca nu chiar al unui blestem. Jalnici par totusi hulitorii de serviciu ai marelui poet care, in anii de trista pomina, nu au scos nici un cuvant protestatar, tacand ca o baliga-n iarba. Oricum, viata merge inainte si vor ramane in literatura romana nu otravurile lor, care au amarat zilele poetului, ci margaritarele poetului, alese si culese cu grija dintre compunerile sale, de care se agata, disperati, bicisnicii.
Anul acesta, la 19 iulie, in Piata Prefecturii din Craiova, Adrian Paunescu va fi pretuit intr-un spectacol organizat de Domeniul Coroanei Segarcea, cu sprijinul Primariei municipiului Craiova si al Consiliului Local in parteneriat cu Agentia Vreau Bilet.
„Adrian Paunescu va exista si va fi prezent in inimile noastre pentru totdeauna. Anul acesta, in data de 20 iulie, maestrul ar fi implinit 68 de ani, de aceea am considerat a fi momentul oportun sa aducem un omagiu acestui fenomen al culturii romanesti prin organizarea unui eveniment grandios desfasurat sub emblema proiectului cultural «Domeniul Coroanei Segarcea sustine excelenta»„ - declara Mihai Anghel - proprietarul companiei viticole.
Evenimentul „Flacara Vie - Adrian Paunescu" va incepe la ora 18:00 si este sustinut de: Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Mircea Vintila & Brambura, Emeric Set, Zoia Alecu, Maria Gheorghiu, Cristian Buica, Madalina Amon, Gogu Vanghele, George Nicolescu, grupul RIFF, Magda Puskas & Vali Moldovan, Clubul Generatia Folk, Andrei Paunescu + Totusi si actorul Dorel Visan. Intrarea este libera. „Poezia este muzica sufletului si, mai presus de toate, a sufletelor mari si sensibile", spunea Voltaire. Adrian Paunescu este un suflet mare si sensibil care s-a daruit prin poeziile sale ale caror versuri sunt cantate si astazi si vor tot fi....
„Acum sunt mai pustiu ca totdeauna,/ De cand ma simt tot mai bogat, de tine,/ Si-mi stau pe tample soarele si luna,/ Acum mi-e cel mai rau si cel mai bine.// Si, uite, n-are cine sa ne-ajute,/ Abia-si mai tine lumea ale sale/ Si-ntr-un perete alb de muze mute/ Nebunii negri cauta o cale" („Nebun de alb"); „Sunt satul de vorbe, vorbe, a nimic aducatoare,/ Vino sa uitam cuvinte si sa invatam a fi,/ De cuvinte fara noima, de sonoritati pustii,/ Sa spalam intreaga fire, sa traim cu-ndurerare.// Sa uitam ce-nseamna «lume», si «avere», si «putere»/ Sa uitam cuvantul «daca», sa uitam cuvantul «da»,/ Si-ntr-un veac fara cuvinte, ca doi cai fara de sa/ Sa traim tacand iubirea, fiindca totul e tacere" („Veac de tacere"); „In pragul iernii absolute/ Saruta-mi tampla alba, hai/ Si-apoi scufunda-te si du-te/ In orizontul altui grai.// Nici nu pot nimic sa-ti spun/ Pe curand sau ramas bun/ Aparu, numai nu,/ La adio tu" („La adio, tu"); „Ninge sfant si pagan/ Numai ochii ne raman/ Despartirea s-o mai vada/ Ca in rest noi ne-am stins/ Si-am ajuns de atata nins/ Niste oameni de zapada" („Oameni de zapada").
Citeste si Jurnalul!
Foto: Hepta
A1.ro iti recomanda azi filmul "Larry Crowne"... Trupa suedeza Arch Enemy vine la Bucuresti...