In perioada 6-15 august, Cetatea isi deschide generoasa portile si ne imbie intr-o lume cu parfum de epoca. Evenimentul marcheaza 135 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei, 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial si 100 de ani de la inceperea relatiilor diplomatice intre Romania si Marele Ducat de Luxemburg.
Intr-un maraton cinematografic de aproximativ 100 de ore vor fi rulate 64 de filme documentare si de fictiune, dintre care 24 in premiera. De-a lungul anilor, mari regizori au filmat la Rasnov pelicule precum: "Dacii", "Mihai Viteazul", "Nemuritorii" sau "Columna", orasul castigandu-si astfel titlul de cetate a filmului istoric romanesc.
Alaturi de proiectiile cinematografice, in program sunt incluse: concerte de muzica interbelica, recital de harpa celtica, lieduri ale unor compozitori romani, concert omagial dedicat sopranei Maria Cebotari, marcand 100 de ani de la nasterea sa, dar si un concert omagial dedicat Reginei Maria. Pe toata durata festivalului, publicul este "rasfatat" si cu expozitii de fotografie, pictura si grafica sau lansari de carte.
Printre filmele prezentate in cadrul evenimentului se numara si controversata productie romano-italiana "Odessa in flacari" (1942, film cunoscut si sub numele de "Catuse rosii").
Pelicula a fost difuzata doar de doua ori in Romania. Prima difuzare a avut loc in 1943, dupa care a fost distrusa de autoritati, iar filmul s-a intors in salile cinematecii abia in 2005, intr-o forma refacuta de producatorul italian. Din categoria premiere mentionam productia "Ziua fiarei", in regia lui Miksail Konovalcsuck.
Un film de actiune incadrat in categoria art-movie, o poveste in care personajele si atmosfera din timpul celui de-al doilea razboi mondial se construiesc intr-un mod dinamic, inedit, emotionant, fara a recurge deloc la dialog.
Tot in premiera este si documentarul "Cooking Sistory", un film despre zece retete culinare din timpul a sase razboaie, si filmul "Amiral" in regia lui Andrey Kravcsuck (Rusia, 2008), care prezinta un episod din viata amiralului Kolcsak pe fondul evenimentelor din Rusia aflata intre sfarsitul monarhiei si inceputul puterii bolsevice.
Sunt aduse in fata publicului atat productii noi, ce abordeaza teme diferite de cele alese pentru aceasta editie, dar si productii ale unor regizori cunoscuti si apreciati precum Mungiu, Amenabar, Radu Gabrea, Lungsin s.a.
Cititi mai multe pe Jurnalul National.
Grimus va sustine un concert in Anglia... Ce facem in weekend?...