Ion Lucian, comemorat la Teatrul Excelsior pe 22 aprilie

Actorul Ion Lucian va fi comemorat la Teatrul Excelsior din Bucuresti - pe care l-a fondat si condus in calitate de director - pe 22 aprilie, cu un spectacolul scris si regizat chiar de el, "Maria Sa... Magarul", informeaza institutia.

Evenimentul are dubla semnificatie - marcheaza ziua fondarii Teatrului Excelsior si ziua in care s-a nascut Ion Lucian. Persoanele care au marcat inceputurile Teatrului Excelsior alaturi de Ion Lucian sunt Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov, Victor Radovici, Vasile Menzel si Aurel Mitran.

Dupa mai bine de 12 ani de lupta cu birocratia si inertia institutiilor de cultura, in vara anului trecut, Excelsior a renascut, iar in noul sediu, situat pe strada Academiei nr. 28, se ascunde Casa Copilariei si a Povestilor Nemuritoare.

Celebrarea Zilei Teatrului Excelsior va incepe dimineata, la ora 11.00, cu spectacolul "Maria Sa... Magarul!", scris si regizat de maestrul Ion Lucian, avandu-i in distributie pe Paula Sorescu Lucian, Annemary Ziegler, Mihaela Coveseanu, Silvana Ionescu, Cosmina Dobrota, Ciprian Cojenel, Robert Robert Emanuel si Alexandru Mike Gheorghiu.

Manifestarea va continua seara, la ora 18.30, cand institutia va fi omagiata de o seama de personalitati ale lumii culturale si artistice. Vor vorbi despre maestrul Ion Lucian si despre aceasta "citadela a artelor" - cum ii placea maestrului sa spuna - profesorii universitari Adrian Titieni, Gelu Colceag, Laurentiu Damian, Ion Tobosaru.

De asemenea, va fi proiectat un film dedicat maestrului Ion Lucian, realizat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (filmul trebuia sa fie proiectat cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa, pe 16 martie, numai ca in acea zi, actorul se afla deja in spital). Nu vor lipsi prietenii cei mai dragi ai maestrului, cei care i-au stat aproape tot timpul Genoveva Preda, Vasile Menzel, Aurel Mitran, Annemary Ziegler. Momentul final al acestei celebrari ii va apartine sotiei maestrului Ion Lucian, actrita Paula Sorescu Lucian.

Actorul Ion Lucian, care a murit pe 31 martie anul acesta, poate fi descris ca o persoana care si-a petrecut intreaga viata sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitala, al carui director a fost.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Ultimele știri