- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Românul Adrian Ghenie a mai vândut o pictură pentru câteva sute de mii de euro. Este încă un pas în recunoaşterea valorii artiştilor noştri. Dar asta în afara graniţelor. Pentru că în continuare, în România sunt puţini colecţionari.
Şi tot puţini sunt şi cei interesaţi de artă şi mai ales de arta contemporană. De ce se întâmplă asta, de ce artiştii noştri contemporani vând în străinătate, ce ne lipseşte?
Aplauzele sunt, de fapt, recunoaşterea muncii lui. Ceea ce în România, cu artiştii contemporani încă nu se întâmplă.
Şi totuşi, artiştii noştri ajung să îşi vândă operele în afară. Aceleaşi opere de care românii abia au auzit.
Paşi mici s-au făcut totuşi. S-au deschis galerii, case de licitaţii care vând doar artişti contemporani, chiar şi online! Iar interesul pentru artă şi pentru meseria de "promoter" este, cât de cât, în creştere.
Din păcate, la noi, lipsa culturii şi a educaţiei artistice încă se simte, ca o reminescenţă a trecutului, frumos explicată de sculptorul Ghiduş.
În străinătate, România vinde artă în valoare de peste 10 milioane de euro. Brâncuşi este, desigur, cel mai cunoscut artist al nostru.
Dar Adrian Ghenie sau Victor Brauner sunt dintre contemporanii care vând frecvent, la licitaţii.
În România, tot artiştii moderni, precum Grigorescu, Ştefan Luchian sau Tonitza, sunt cei pentru care se ridica paletele la licitaţii.
Regizoarea Gianina Cărbunariu şi actorul Constantin Chiriac, între personalităţile decorate de ambasadoarea Franţei cu O... „Corupţia ucide?”, volum cu texte analizate prin prisma relaţiei dintre sfera morală şi cea politică, lansat la Gaudeamu...